More

  Ministrica Vlaisavljević zna znanje: Mostar će za kapitalne investicije u sportu i kulturi dobiti 16,5 miliona maraka, a Sarajevo “crkavicu” od 50 hiljada?!

  - Advertisement -

  Jučer usvojenim rebalansom budžeta Federacije BiH za 2023. godinu, pored ostalog, su umanjena i sredstva namijenjena za kapitalne investicije u kulturi i sportu. Umjesto planiranih 30 miliona za ovu će namjenu biti utrošeno 26,3 miliona KM.   

  Bez novca su tako ostali kapitalni projekti poput bazena na sarajevskoj Bentbaši (1,45 miliona) bazena u Zenici (3,5 miliona) bazena u Cazinu (milion)…., piše Slobodna Bosna.

  Najveći dobitnik budžetskog novca novim rebalansom je Mostar kojem je za kapitalne projekte odobreno 16,5 miliona (KM), dakle 60 posto od ukupno planiranih sredstava za ove namjene. Polovina tog novca bit će potrošena za famozni “Lanin bazen” u Mostaru kojeg je odobrila prethodna Vlada Federacije BiH. Višemilionska sredstva iz budžeta Federacije BiH su izdvojena i za sportsku dvoranu u Mostaru.

  Također je evidentan nesrazmjer između novca koji su odobreni za kapitalna izdvajanja za sport, 75 posto, od onih namijenjenih za kulturu, 25 posto.

  Za kapitalne investicije u kulturi i sportu Sarajeva u budžetu Federacije BiH odobreno je svega 50 hiljada KM!

  Na ovaj očigledni nesrazmjer reagirao je u Parlamentu Federacije BiH zastupnik Ivica Šarić, proslavljeni operni pjevač, nakon što je odbijen njegov amandman da se odobri milion maraka za sanaciju fasade Narodnog pozorišta u Sarajevu.

  “Zar se nije moglo naći novca za fasadu Narodnog pozorišta Sarajevo pred kojim se, posebno na „crvenom tepihu“, vole šepuriti i paradirati mnogi koji o ovome odlučuju ne gledajući u kakav objekat sramnog izgleda ulaze”, upitao je Šarić.

  On je podsjetio da se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine nalazi većina najvećih i najvažnijih institucija kulture, ali da, kako je kazao “prema nekim komentarima ovdje u Parlamentu Sarajevo nije slobodna teritorija, pa me ne čudi ovakav tretman”. On je odnos federalnih vlasti prema Sarajevu nazvao “skandaloznim”.

  Inače, iz budžeta Federacije BiH za ovu godinu koji iznosi skoro sedam milijardi maraka, za sport i kulturu je izdvojeno 13.646.400 KM. Za finansiranje sporta je planirano 3 miliona, dok su od kulturnih djelatnosti svakako najzadovoljnije filmadžije nakon što je rebalansom odobreno skoro 3.5 miliona Fondaciji za kinematografiju.

  S druge starne, Fondacija za muzičku, scenske i likovne umjetnosti, nakon što su joj sredstava skresana za 15 posto morat će se zadovoljiti sa skromnih 650 hiljada KM.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ three = 3