More

  Potvrđeno: Golfska struja definitivno slabi, šta to znači?

  - Advertisement -

  Golfska struja zaista slabi, potvrdila je nova studija. Što nije baš dobra vijest. Naime, kada se Golfska struja mijenja, mijenja se i klima jer se radi o jednom od najvećih vremenskih sistema na našoj planeti.

  Naučnici s Okeanografskog instituta Woods Hole i Univerziteta Miami u SAD-u analizirali su četiri desetljeća podatke iz Floridskog prolaza i otkrili da se prijenos Golfske struje u proteklih 40 godina smanjio za oko 4 posto. Kažu da se radi o prvom uvjerljivom, nedvosmislenom dokazu slabljenja struje. Dodaju kako postoji 99-postotna vjerovatnost da ovo slabljenje nije slučajan, odnosno prirodan događaj. 

  “Ovo je najsnažniji dokaz koji imamo o slabljenju ove klimatski relevantne oceanske struje. Mada je ovo definitivna potvrda slabljenja fenomena, za sada ne možemo reći u kojoj je mjeri to povezano s klimatskim promjenama”, rekao je oceanograf Chris Piecuch iz Okeanografskog instituta Woods Hole. 

  “Golfska struja je vitalna arterija cirkulacije oceana” 

  Floridski prolaz je dobar predstavnik učinaka Golfske struje, koja kreće iz Meksičkog zaljeva, prolazi oko Floride i uz istočnu obalu SAD-a, a zatim ide preko Atlantskog oceana. Struja sa sobom nosi topliju vodu, što utječe na temperature, padavine, razinu mora, aktivnost uragana i još mnogo drugih faktora. Također prenosi hranjive tvari preko okeana, uključujući ugljik.  

  Mada je sada jasno da Golfska struja slabi i da je vrlo vjerovatno uzrok tome globalno zatopljenje, ipak ne znamo što nas tačno čeka. “Golfska struja je vitalna arterija cirkulacije okeana te su posljedice njezinog slabljenja globalne”, rekla je okeanografkinja Lisa Beal sa Sveučilišta Miami, a prenosi Science Alert

  Golfska struja je dio jednog većeg strujanja, AMOC-a (Atlantic Meridional Overturning Circulation) odnosno Atlantske meridionalne padavinske cirkulacije. Ona transportira vodene mase preko Atlantika, a jednim svojim dijelom Evropi donosi toplinu i umjereno vrijeme. Ako bi ta struja kolabirala, moglo bi se dogoditi da se temperature, i to ne samo u Evropi, znatno promijene. A moguća je i češća pojava ekstremnih vremenskih događaja. 

  Moguća znatna promjena klime?

  Slike vječne zime, koje su poznate i iz Hollywooda, ipak nisu baš posve tačan scenarij u slučaju da AMOC u potpunosti oslabi. U slučaju da ta struja kolabira, posljedice za stanovnike srednje Evrope vjerojatno uopće ne bi bile toliko velike. Temperature bi se najvjerojatnije promijenile za nekoliko stepeni. Na sjeveru Evrope bi ipak moglo biti hladnije, i to znatno, piše Deutsche Welle

  Osim toga, znatno bi se promijenila klima u drugim predjelima svijeta. Na primjer, tropska kišna zona bi se “pomaknula” nešto južnije. U saharskoj zoni bi zbog toga zavladala još veća suša. A u predjelima južnije od nje ubuduće bi mogle padati znatno veće količine kiše. 

  Istraživanje Robust Weakening of the Gulf Stream During the Past Four Decades Observed in the Florida Straits objavljeno je u časopisu Geophysical Research Letters. 

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − six = three