Zvizdić: Priče o terorizmu u BiH su političke i paušalne tvrdnje susjeda

U BiH se ne vijore zastave ISIL-a, to je izjava izrečena u sklopu predizbornih ili političkih aktivnosti, tvrdi Zvizdić.

Od 143 napada, iza kojih stoji ISIL, ni u ujednom aktu nije učestvovao neko ko je na bilo koji način bio povezan s BiH, podsjeća Zvizdić [Anadolija]

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je nakon sastanka s državnim ministrom sigurnosti Draganom Mektićem i direktorima sigurnosnih agencija da “opasnost od terorizma u BiH nije nimalo veća u odnosu na druge zemlje u regiji i šire” te da se bh. sigurnosne agencije “vrlo uspješno bore protiv svih vidova ekstremizma i terorizma”.

Prema Zvizdićevim riječima, sastanak kojem su prisustvovali direktori Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima, zapravo je “svojevrstan institucionalni odgovor” Bosne i Hercegovine na posljednje izjave iz regije koji su vezani za sigurnosnu situaciju u BiH.

“Ne želimo ulaziti u dnevnopolitičke rasprave niti želimo da reagujemo na pojedine izjave koje su u funkciji političkih ili predizbornih kampanja u zemaljama regiona i zemljama EU i zbog toga želimo da damo institucionalni odgovor na sve izjave koje su vezane za sigurnosnu situaciju u BiH. Ovo je odgovor koji je baziran na relevantnim činjenicama, koji je baziran na relevantnim podacima naših obavještajno-policijskih agencija i podacima koje naše agencije razmjenjuju s agencijama u susjedstvu, u EU i na međunarodnom nivou”, rekao je Zvizdić.

Zvizdić: BiH nije baza terorizma

Podsjetio je da je od 143 napada u Europi i svijetu, iza kojih stoji ISIL, “ni u ujednom aktu nije učestvovao neko ko je na bilo koji način bio povezan s BiH”.

“To je važan podatak koji demantira sve one koji govore o BiH kao mogućoj bazi samog terorizma. Druga stvar, u BiH se ne vijore zastave ISIL-a, to je paušalna izjava koja je očito izrečena u sklopu predizbornih ili političkih aktivnosti. Naše službe ne raspolažu podacima da u BiH imamo pet ili deset hiljada osoba koje predstavljaju terorističku prijetnju. Ne raspolažemo takvim podacima, demantujemo takve podatke. Ako neko ima te podatke onda pozivamo, pogotovo naše susjede s kojima želimo imati dobru saradnju, da se takvi podaci dostave našim sigurnosnim službama”, rekao je Zvizdić.

Napomenuo je kako sigurnosne službe iz susjedstva nikada nisu poslale takve podatke, zbog čega takve izjave smatra “paušalno izrečenim”, uz dodatak da imaju političku pozadinu.

“Niko na svijetu u ovom trenutku ne može kazati da je zaštićen u potpunosti od terorizma, to ne može kazati ni BiH ali ni bilo koja druga zemlja u regionu ili svijetu. Nikakva veća opasnost ne postoji u BiH nego što postoji u Hrvatskoj, Srbiji ili bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji. Zbog toga očekujemo od naših susjeda, Hrvatske, Srbije i Crne Gore s kojima dijelimo duge granice i sa kojima želimo imati dobru susjedsku saradnju da se u budućnosti izbjegavaju takve izjave koje uznemiravaju građane BiH, koji nam u svakom segmentu nanoše štetu, od političke do ekonomske, jer je teško govoriti o privlačenju velikih investitora ako se govori o zemlji gdje postoje potencijalni teroristi”, poručio je Zvizdić i pozvao lidere susjednih zemalja da svoje izjave baziraju na relevantnim činjenicama.

Mektić: Problem sa radikalizmom, ali ne i terorizmom

Ministar sigurnosti Dragan Mektić izjavio je da “Bosna i Hercegovina, kao i ostale države u Evropi, ima problema sa radikalizmom i nasilnim ekstremizmom, ali ne i sa terorizmom”.

“Ono što je problem terorizma u BiH govorićemo transparentno da svi građani BiH znaju šta je prijetnja ili šta može biti teroristička prijetnja u BiH. Koga god izvan BiH interesuje iskreno i u dobrim namjerama stanje o terorizmu u BiH mi ćemo reći potpunu istinu, jer smatramo da zataškavanje ijednog podatka i pokazatelja o stanju terorizma u BiH šteti zapravo više nama nego bilo kome drugom”, rekao je Mektić.

“Nije dobro da bilo ko u interesu bilo kakve predizborne kampanje ili nekom političkom interesu spinuje i prezentuje podatke koji se tiču BiH, jer sve što radimo u okviru ovog projekta može da naruše naše međudržavne odnose u smislu iskrenog partnerstva. Pitao sam kolege ministre da li imaju podatke koje su predstavnici tih država iznosili u javnost i mi imamo sasvim drugi odnos u razmjeni tih podataka, informacija. Naše bezbjednosne strukture, policijske i obavještajne, jako dobro sarađuju sa zemljama iz našeg okruženja i sa 90 zemalja u Evropi i izvan Evrope. Što se tiče rejtinga naših bezbjednosnih agencija, one su na visokom na visokom nivou jer zaista ustupamo pravovremeno i korisne podatke razmjenjujemo sa našim partnerima”, dodao je.

Priznaje da BiH “ima određene problem s radikalizmom i nasilnim ekstremizmom, ali ne i sa terorizmom s obzirom na to što već dvije godine nije bilo ozbiljnog terorističkog incidenta”.

‘Zla namjera kvazianalitičara i kvazieksperata’

“Presijecamo određene aktivnosti koje mogu imati određene aktivnosti koje mogu imati veze sa terorizmom. Naše službe identifikuju pojedince i radnje, o nekima sam govorio, o nekim ne govorim, neke su još u toku ali nismo imali ozbiljnog terorističkog incidenta i to je rezultat rada naših agencija. Ali, ne bježimo od problema, kao ni mnoge evropske i druge zemlje, da imamo problem radikalizma, pa i nasilnog ekstremizma i da ćemo se sada u najvišoj mjeri fokusirati na rad sa takvim kategorijama, grupama i ćemo raditi na njihovoj deradikalizaciji”, rekao je Mektić.

Istakao je da BiH neće prihvatiti nebuloze i teorije “kvazianalitičara, kvazieksperata koji u jednoj zloj namjeri ili da bi zaradili koju marku, iznose takve podatke koji urušavaju integritet države i nanose ogromnu štetu i ekonomiju i finansijske štete našoj privredi, ekonomiji, turizmu i sve što možemo koristiti kao potencijal za našu bolju budućnost”.

Kada je riječ o terorističkim prijetnjama, on je kazao da su one dolazile uglavnom izvan BiH na način da su neki ljudi namjeravali doći u BiH i širiti svoju ideologiju.

Kazao je da ne može govoriti o broju potencijalnih terorista u BiH, istakavši da je riječ o živoj materiji te da postoji različit nivo prijetnji.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

forty five ÷ fifteen =