Zvizdić: BiH danas šalje odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika EK

  Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako je završen zahtjevan proces i nada se skorom dobijanju kandidatskog statusa za BiH.

  Foto: AA

  Bosna i Hercegovina će nastaviti odlučno koračati na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Zvizdić, u ponedjeljak u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

  Vijeće ministara BiH jednoglasno je na vanrednoj telefonskoj sjednici, u nedjelju usvojilo odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i informaciju o tehničkoj finalizaciji odgovora.

  Tim povodom Zvizdić je održao konferenciju za novinare na kojoj je kazao kako će odgovori danas biti proslijeđeni u Brisel te da je BiH time do kraja ispunila i realizirala uslove za izradu Mišljenja i dobijanje kandidatskog stautsa.

  ”Izradom odgovora na dodatna pitanja finaliziran je najteži, najkompleksniji i najzahtjevniji dio procesa u ovoj fazi evropskih integracija BiH. Odgovorili su 3.897 pitanja. Naši odgovori su upućeni Briselu na više od 23.000 stranica, uključujući dodatnih više od 1.300 zakonskih akata“, rekao je Zvizdić.

  Podsjetio je kako je riječ o zahtjevnom procesu koji je BiH uspješno realizirala. Dodao je kako Upitnik sadrži detaljnu listu pitanja koja svojom strukturom prate strukturu i kriterije za članstvo BiH u EU. Naznačio je kako je svrha da se kroz odgovore napravi sveobuhvatni uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sistem BiH i ocijeni kompatibilnost sistema BiH sa sistemom i vrijednostima koje postoje u EU i njenim članicama.

  Zvizdić je istakao kako su ispunjeni svi zvanični uslovi za izradu Mišljenja za dobijanje kandidatskog statusa i očekuje da će prijatelji u EU razumjeti velike napore koje su zvaničnici BiH uložili u protekle četiri godine na dobijanju kandidatskog statusa.

  Istakao je kako je u posljednje četiri godine napravljen vidljiv progres na putu BiH ka EU i usvojene sve strategije na koje je čekano dugi niz godina.

  Dodao kako je ispunjeno sve što se nalazilo na listi uslova te ukazao kako je važno dobiti pozitivno Mišljenje i kandidatski status.

  Vjeruje da se proces mogao brže uraditi, ali uz postojanje određene političke volje koje nije bilo u određenim fazama pripreme odgovora na bazna ni dodatna pitanja.

  ”U tom smislu, od momenta kada je Mehanizam koordinacije, koji je bitan instrument za rješavanje ovog pitanja, stupio u svoju funkcionalnost, mi smo priremili pitanja veoma brzo i stručno, kvalitetno obrađeno i u tom smislu smo imali sličnu dinamiku pripreme odgovora na pitanja kao što su imale i zemlje regiona”, dodao je Zvizdić.

  Istakao je kako vrata EU za BiH i Zapadni Balkan ostaju otvorena, a na BiH je da ispuni zadate uslove.

  ”BiH će čvrsto nastaviti koračati ka EU, samo, naravno, moramo nastaviti provoditi reforme i reforme su važne, ne samo zbog EU nego zbog činjenice da moramo prihvatiti standarde EU i ugraditi ih u naše sisteme”, rekao je Zvizdić.

  Prokomentirao je i migrantsku krizu u BiH i ponovio stav Vijeća ministara BiH  da BiH neće biti sabirni centar za migrante na Zapadnom Balkanu.

  Ukazao je na, kako je rekao, veliki broj državljana Irana koji u Srbiju dolaze turistički, a u BiH kao migranti.

  ”To se više neće dozvoliti. Mi ćemo početi praviti trijažu, one zemlje koje su pogođene ratnim dejstvima će imati prioritet”, rekao je Zvizdić, te naglasio da će biti pojačana kontrola na pojedinim graničnim prijelazima.

  Podsjetio je kako dosadašnja sredstva za brigu o mograntima nisu prolazila kroz finansijski sistem BiH nego su usmjeravana putem međunarodnih organizacija, što će biti promijenjeno.

  Direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović kazao je kako postoji nekoliko načina na koje EK može pripremiti Mišljenje. Nada se da su ovim odgovorima na dodatna pitanja stvoreni uslovi za pripremu Mišljenja EK. Istakao je kako će se budući uslovi, ukoliko ih bude, lako rješavati kroz poglavlja.

  Evropska komisija je Upitnik uputila 2016. godine, a za odgovore je BiH bilo potrebno duže godinu. Nakon toga je upućen dodatni paket pitanja, čiji su odgovori trebali biti dati do početka oktobra 2018, a koji će omogućiti izradu Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Vijeće ministara BiH je odgovore na dodatna pitanja usvojilo 24. februara 2019.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  4 + three =