Želja za rješavanjem problema pasa lutalica u Brčko distriktu u okviru „Projekta građanin“

  Naveli su da je rješavanje ovog problema od izuzetne važnosti, jer "često čujemo kako je pas napao i ujeo čovjeka ili još gore, neko dijete, kako uništavaju javnu imovinu, te kako su psi zlostavljani od strane čovjeka". 

  Foto: Pixabay / Ilustracija

  Novinarka: Azra Bijedić

  Otisku.ba su se obratili učenici III-4 razreda JU Poljoprivredne i medicinske škole Brčko, smjer Prehrambeni tehničar.

  Ove godine ovaj razred učestvuje na takmičenju “Projekt građanin” u okviru predmeta Demokratija i ljudska prava. Odabrali su temu “Problem pasa lutalica u Brčko distriktu”.

  Naveli su da je rješavanje ovog problema od izuzetne važnosti, jer “često čujemo kako je pas napao i ujeo čovjeka ili još gore, neko dijete, kako uništavaju javnu imovinu, te kako su psi zlostavljani od strane čovjeka”.

  Ovaj razred smatra da su najveći krivci za pse lutalice neodgovorni vlasnici koji ih napuštaju.

  – Prekrobrojnost životinja u azilima i njihovo sve češće napuštanje, pogotovo ljeti uoči i za vrijeme godišnjih odmora, nedovoljna svijest ljudi o tom problemu, nečipiranje pasa, te slabo provođenje i nepridržavanje Zakona o zaštiti životinja su najveći problemi u našoj zajednici – istakli su.

  Najbolje rješenje, prema mišljenju ovih srednjoškolaca, jeste adaptacija već postojećeg azila. Ovo je jedno od rješenja za smanjenje i kontrolu broja lutalica.

  Naglašavaju da ubijanje pasa nije rješenje. Učenici isto tako primjećuju da se u ovom gradu ne provodi kaznena politika koja se odnosi na ovaj problem, iako je Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja to predvidio.

  Ovim putem također apeluju na građane da usvajaju pse iz azila. Usvajanje u Brčanskom azilu je svakog utorka i petka od 10 do 11 časova.

  Udomljavanje je besplatno, a prilikom udomljavanja Javna veterinarska stanica psa odmah mikročipuje i vakciniše, tako da je pas spreman za novi dom u potpunosti.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty six ÷ = eleven