Zbog blokade iz RS-a zaustavljena kupovina helikoptera

Vlast bh. entiteta Republika Srpska blokira usvajanje globalnog fiskalnog okvira zbog novih sredstava za vojsku.

Povećanje izdvajanja za vojsku neprihvatljivo je za RS, kaže Dodik [Al Jazeera]

Vlast bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska blokira usvajanje globalnog fiskalnog okvira jer ono podrazumijeva povećanje izdvajanja dodatnih sredstava za vojsku, odnosno kupovinu dva helikoptera, javljaju bh. mediji.

To je novinarima saopćio državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda, a potvrdio i entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Bevanda je, pak, izrazio očekivanje da će dogovor o ovom pitanju biti ubrzo postignut, jer bi u protivnom bilo ugroženo funkcioniranje svih nivoa vlasti.

Prihvatljivost povećanja

“Vi znate da mi možemo funkcionirati na bazi privremenog finansiranja, ali entitetske vlade ne mogu. I nadam se da sve što bude argumentacija jer je dato opredjeljenje – kad je poplava i požar, onda nam trebaju helikopteri, kad toga nema, onda nam ne treba”, kazao je ministar finansija BiH.

“Naravno da blokiramo, neće dobiti našu saglasnost. Povećanje koje oni traže za vojsku je neprihvatljivo i nećemo dati saglasnost”, istakao je Dodik, prenosi Al Jazeera.

Dodik traži smjenu glavnog revizora

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik smatra da je Glavna služba za reviziju RS-a zloupotrebljena.

Dodik je zatražio od glavnog revizora ove službe da podnese ostavku ili će biti smijenjen.

Vladajuća koalicija u ovom bh. entitetu nezadovoljna je izvještajem revizora u kojem je utvrđeno da je entitetska Vlada uzimala kredite u ime fondova i javnih institucija, bez njihovog znanja, kao i da je stvarni deficit u budžetu Republike Srpske 87,5 miliona eura (175 miliona kovertibilnih maraka), što je za 65 miliona (130 miliona maraka) više od prikazanog.

Dodik je nakon sastanka koalicionih partnera rekao da je finansijska situacija u entitetu stabilna.

U entitetskom rukovodstvu smatraju da je glavni revizor tim informacijama pokušao da dovede javnost u zabludu.

“Imajući u vidu političku zloupotrebu službe revizije i glavnog revizora, koji pokušava da različitim tendencioznim informacijama dovede javnost u zabludu oko određenih činjenica, biće pokrenut postupak njegove smjene i tog njegovog tima“, kazao je Dodik.

TI: Rušenje nezavisnosti

Glavni revizor Republike Srpske Duško Šnjegota rekao je za medije da je izvještaj o stanju u entitetskom budžetu tačan i da ostaje pri tome.

“Moramo kolektivno sjesti i vidjeti šta je pravi način djelovanja nakon ovoga. Nije to moja privatna služba, kako god to neko pokušao predstaviti. Tiče se svih ljudi. Ipak bi bilo bolje da to razmotrimo na nivou kolegijuma i vidimo šta dalje raditi“, istakao je Šnjegota.

Iz Transparency Internationala BiH tvrde da zahtjev za ostavku glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote predstavlja direktno rušenje nezavisnosti te službe i pokušaj da se nad tom institucijom uspostavi stranačka kontrola.

“Prethodni pokušaji diskreditacije nalaza revizije, javne optužbe i napadi koje prema glavnom revizoru dolaze od nosilaca najviših funkcija u RS-u, a zatim i direktni pokušaji smjene i uspostavljanja kontrole nad revizijom, još jednom pokazuju da vlast u Republici Srpskoj nema nikakvog obzira prema zakonskom i institucionalnom poretku, i da se na institucije gleda kao na ličnu svojinu”, navodi se u reagiranju Transparencyja.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

8 + one =