Završena 51. i najveći dio dnevnog reda 52. redovne sjednice Skupštine Brčko distrikta BiH

Piše: Skupština BDBiH

Nakon redovne ljetne pauze Skupština Brčko distrikta nastavila je u srijedu, 11. septembra 2019. godine, redovan rad.

Zasjedanje je počelo razmatranjem Informacije o realizaciji Zaključka Skupštine Brčko distrikta BiH koji se odnosi na sprovođenje stečajnog postupka nad D.D. „Novi Bimeks“ Brčko. Nakon rasprave poslanika zaključeno je da Skupština smatra neprihvatljivim odugovlačenje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom D.D. „Novi Bimeks“ Brčko. U usvojenom Zaključku Skupštine u vezi s ovim pitanjem navodi se da je Skupština podržala Vladu Brčko distrikta vezano za izdvajanje sredstava za vođenje stečajnog postupka i Zaključak Vlade od 29. aprila 2019. godine u pogledu procjene vrijednosti nekretnina u stečajnom postupku.

„Spremni smo riješiti to pitanje tako što bi se parcela na kojoj je groblje praktično otkupila prema procjeni Direkcije za finansije. Sve druge procjene koje su i do četiri puta veće u odnosu na prvu procjenu vještaka i Direkcije upućuju na tendencije koje nisu dobronamjerne prema budžetu Distrikta“, rekao je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine u izjavi medijima.

Velida Demirović, zamjenica pravobranioca Brčko distrikta rekla je da procjena vještaka za parcelu od oko 4.500 kvadratnih metara na kojoj je groblje iznosi 295.137 KM dok je prema procjeni Direkcije iznos koji bi se platio za izuzimanje groblja iz stečajne mase 154.293 KM. Pojasnila je da će se prije konačne odluke nadležnih o načinu prodaje imovine Novog Bimeksa raditi još jedna procjena nekretnina i vrijednosti nekretnine na kojoj je groblje.

Nakon okončanja 51. poslanici su započeli 52. redovnu sjednicu. Po hitnom postupku usvojene su izmjene i dopune Zakona o Kancelariji za pravnu pomoć i Zakona o planiranju, projektovanju i razvoju Brčko distrikta BiH kao i Nacrt zakona o dopuni Zakona o upravnom postupku. Donesene su odluke o utvrđivanju javnog interesa Brčko distrikta BiH za izgradnju puteva u mjesnim zajednicama Boće, Ražljevo i Buzekara i izgradnju vodovoda u dijelu naselja Broduša.

Poslanici su usvojili Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Izborne komisije Brčko distrikta za 2018. godinu kao i Plan i program rada Izborne komisije za 2019. godinu. Razmatran je i usvojen Izvještaj o radu i Izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja Zavoda za zapošljavanje u prošloj godini kao i Izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja Radio Brčko u 2018. godini. Poslanici su razmatrali i Informaciju JP „Komunalno Brčko“ u vezi s naplatom komunalnih usluga.

Razmatranje Izvještaja o procesu inicijalne fiskalizacije završeno je donošenjem Zaključka kojim se zadužuje Direkcija za finansije Brčko distrikta da putem Komisije za fiskalizaciju u roku od 15 dana omogući svakom obvezniku fiskalizacije da može birati fiskalni uređaj koji može vršiti ispis fiskalnih računa na jednom od službenih jezika i pisama u Brčko distriktu BiH.

Sjednica je prekinuta oko 19 sati i bit će nastavljena za četrnaest dana. Od tačaka utvrđenog dnevnog reda 52. redovne sjednice ostalo je da se razmatra i usvoji Prijedlog odluke o imenovanju vršioca dužnosti direktora Kancelarije za prevenciju i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije u Brčko distriktu.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ 5 = one