Zavidni uspjesi Rekreativno planinarskog kluba Brčko

  Članovi Kluba su se penjali na zavidan broj planinskih vrhova. Tako su osvojili najveće vrhove Balkana, vrh Musale (Bugarska), Olimp (Grčka), Ararat (Turska), Dolomiti (Italija) i mnoge druge.

  Foto: RPK Brčko / Arhiva

  Piše: Azra Bijedić

  Rekreativno planinarski klub Brčko je osnovan 2006. godine. U ovaj klub je, prema zvaničnim podacima, registrovan 251 član, od toga je 35 aktivnih, te oni svake subote posjećuju planinske lokacije.

  Predsjednik Kluba Suvad Hodžić Dudo u razgovoru za Otisak.ba kazao je da se stalno trude da pronađu načine kako da privuku mlade, pa su tako više puta organizovali omladinske ljetne kampove, na kojima su pokušavali naučiti djecu dosta korisnih stvari, a neke od njih su snalaženje u prirodi, načini i sredstva orijentacije, te kako da postave šator i nalože vatru.

  Dva puta su organizovali ljetni i zimski tečaj u planinarskom domu za polaznike gorske službe spašavanja. Hodžić se hvali kako su prvi u Bosni i Hercegovini osmislili pjesmu planinara.

  Klub je organizovao veliki broj humanitarnih akcija kojima su skupljali stvari za siromašna lica. Osim toga, učestvovali su i u traženju nestale djece na Majevici.

  Članovi Kluba su se penjali na zavidan broj planinskih vrhova. Tako su osvojili najveće vrhove Balkana, vrh Musale (Bugarska), Olimp (Grčka), Ararat (Turska), Dolomiti (Italija) i mnoge druge.

  Što se tiče BiH, osvojili su svaki vrh, a vrhove Prenja, Čvrsnice, Bjelašnice, Visočice i Vranice, svaki na preko 2.000 metara nadmorske visine, osvojili su za jedan dan.

  Svojim sredstvima su napravili planinarsku kuću, a prošle godine su započeli gradnju planinarskog doma, zahvaljujući sredstvima koje je obezbijedila Vlada Brčko distrikta.

  Članovi RPK se svake subote u osam sati okupljaju i kreću u šetnju Majevicom ili nekom drugom bližom planinom.

  “Organizujemo često i planinarske zabave i druženja sa drugim društvima, a svake godine se tradicionalno organizuju i regionalni susreti u našoj planinarskoj kući. Na susrete dolazi oko 250 planinara iz regije”, navodi Hodžić.

  Pored toga, članovi često zajedno čiste Majevicu, kako bi boravak drugim zaljubljenicima u planinu bio što zanimljiviji.

  Isto tako, organizuju i rafting ture. Za najbolje članove ovog kluba slijedi i zaslužena nagrada koja služi kao motivacija za buduće aktivnosti.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − one = two