Zastupnički dom PFBiH usvojio Nacrt zakona o PIO-u

Najniža penzija trebala bi iznositi 365 konvertibilnih maraka, a za starosnu penziju zajamčeni iznos je 434 KM.

Novim zakonom će se, prema mišljenju entitetske vlade, ublažiti razlike u penzijama osoba koje su u penzioni sistem ušle do 1998. [Al Jazeera]

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na vanrednoj sjednici usvojio je Nacrt zakona o penziono-invalidskom osiguranju.

Novim zakonom će se, prema mišljenju entitetske vlade, ublažiti razlike u penzijama osoba koje su u penzioni sistem ušle do 1998. godine, a istodobno će približiti, odnosno ujednačiti, visine primanja onih koji su penzionirani po novom zakonu kroz vrijednost boda.

Prema Nacrtu zakona, najniža penzija trebala bi iznositi 365 konvertibilnih maraka, a za starosnu penziju zajamčeni iznos je 434 KM.

Prekinuta sjednica

Posljednja sjednica ovog doma prekinuta je nakon što su zastupnici Saveza za bolju budućnost (SBB), stranke koja čini dio parlamentarne većine u Federaciji, glasali protiv hitnog usvajanja Prijedloga zakona o penziono-invalidskom osiguranju, koji je u parlamentarnu proceduru uputila Vlada Federacije BiH.

Zastupnici SBB-a su zahtijevali da se zakon vrati u oblik nacrta, na koji će se moći predložiti amandmani.

“Prema Nacrtu zakona, najniža mirovina je 365 maraka, a za starosnu je zajamčen iznos od 434 marke. Visina mirovine bit će određivana bodovanjem”, kazao je ranije Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

forty ÷ = 10