Zamjena kasni zbog JAVNIH NABAVKI: LED rasvjeta u Brčko ulazi kroz nove projekte

  Foto: Srpskainfo.com/Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

  Autor: Cvijeta Kovačević 

  Zamjena postojeće javne rasvjete u Brčko distriktu LED rasvijetom moraće da sačeka obnovu postupka javnih nabavki za izradu studije izvodljivosti.

  Zoran Bulatović, šef Odjeljenja za komunalne poslove izjavio je da se i u ovom slučaju pokazalo da propisi o javnim nabavkama umnogome usporavaju realizaciji projekta i da su neophodne izmjene postojećeg zakona o javnim nabavkama.

  – Raspisaćemo novi tender i nakon što se izabere izvođač i studija bude gotova komisija za javno-privatno partnerstvo će razmotriti sve aspekte opravdanosti tog projekta. Uvjeren sam da je riječ o projektu koji je isplativ, ali svakako moramo sačekati studiju jer bez nje komisija ne može donijeti odluku. Riječ je o dugoročnom i velikom projektu koji može da se finansira samo iz ušteda koje bi nastale zamjenom postojeće sa LED rasvjetom – kaže Bulatović.

  Za javnu rasvjetu godišnje se iz budžeta potroši oko 2.000.000 KM uz dodatnih 300.000 KM za održavanje koje je povjereno JP „Komunalno Brčko“.

  Procjenjuje se da u Brčko distriktu ima oko 22.000 sijalica, a tačan broj i njihovu opravdanost trebalo bi da potvrdi ili opovrgne studija izvodljivosti zamjene klasične LED rasvjetom.

  – Potrošnja bila bi smanjena za oko 60 odsto – ističe Bulatović.

  Nada se da će kraja godine biti pokrenuta procedura izbora privatnog partnera koji bi iduće godine mogao započeti rekonstrukciju odnosno zamjenu kasične javne rasvjete sa LED rasvjetom.

  Foto: Srpskainfo.com/Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

  Dodaje da je to novac koji bi se, nakon što se pokriju troškovi zamjene LED rasvjetom, ubuduće mogao koristiti za druge projekte od interesa za građane Distrikta.

  Svijetli na Bulevaru mira

  LED rasvjeta u Brčko ulazi kroz projekte izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih saobraćajnica i ulica u Brčkom.

  Postavljena je na Bulevaru mira prilikom nedavno završene rekonstrukcije i proširenja ove saobraćajnice, a planirano je da se uradi i u ulici Branislava Nušića čija rekonstrukcija počinje krajem ove sedmice.

  Izvorno objavljeno: 07.09.2019. u 22:35

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five × eight =