Žalbeno vijeće ICTY: Odluka o predmetu Prlić i ostali 29. novembra

Haški sud nepravomoćno je osudio šestoricu Hrvata iz BiH u maju 2013. na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima, osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog poduhvata.

Sudije Haškog suda zaključili su kako je šestorka učestvovala u udruženom zločinačkom pothvatu kojem je cilj bio etničko čišćenje prostora Herceg-Bosne od bošnjačkog stanovništva [Arhiva]

Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) objavit će odluku u predmetu „Prlić i ostali“ u srijedu, 29. novembra, saopćio je u četvrtak ovaj sud.

„Žalbeno vijeće zakazalo je izricanje odluke u predmet Prlić i ostali, svojem posljednjem i najopsežnijem predmetu, za srijedu, 29. novembra 2017. u 10 sati u sudnici I“, navodi se u saopćenju.

Haški sud nepravomoćno je osudio šestoricu Hrvata iz BiH u maju 2013. na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima tokom rata u Bosni i Hercegovini, osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Bivši predsjednik Vlade samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, bivši ministar odbrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog štaba Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Udruženi zločinački pothvat

U kazne će im se pribrojati i vrijeme provedeno u pritvoru tokom sedmogodišnjeg suđenja.

Sudije Haškog suda zaključili su kako je šestorka učestvovala u udruženom zločinačkom pothvatu kojem je cilj bio etničko čišćenje prostora Herceg-Bosne od bošnjačkog stanovništva, uspostava hrvatskog entiteta i njegovo pripajanje Hrvatskoj.

„Vijeće je većinom glasova odlučilo da je sukob između HVO-a i Armije RBiH bio međunarodni. Vojnici Hrvatske vojske (HV) zajedno su se borili s vojnicima HVO-a“, navode sudije u presudi i dodaju kako su optuženi počinili zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija te kršili zakon i običaje ratovanja.

Šestorka se na presudu žalila.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

+ six = thirteen