Vogošća: Zbog čega kvadrat poslovnog prostora Sarajevo-osiguranja vrijedi 10.000 KM

Foto: Patria

Stanje u Sarajevo-osiguranju, kao i vrijednost te kompanije ne odgovara stvarnoj vrijednosti, tvrde iz Vlade Federacije BiH.

Iz Vlade FBiH kao zamjerku upravi Sarajevo-osiguranja navode to da su kvadrat poslovnog prostora te kompanije u općini Vogošća procijenili na više od 10.000 KM. Poslovni objekat površine 242 metra kvadratna u vogošćanskoj ulici Muje Šete broj 7 iz Sarajevo-osiguranja su procijenili na 2.550.213 KM. Iz Vlade tvrde da nije realno da kvadrat objekta u Vogošći vrijedi 10.000 KM.

Vrijednost imovine Sarajevo-osiguranja, smatraju iz Vlade, je netačna i precijenjena.

S druge strane, iz Sarajevo-osiguranja smatraju da su ispravno postupili u procjeni vrijednosti nekretnine u Vogošći, ali i drugih sličnih nekretnina koje ova kompanija ima u zemlji. Sličnog su mišljenja i ugledni ekonomisti, koji su za potrebe istraživanja agencije Patria vršili procjenu vrijednosti nekih od nekretnina Sarajevo-osiguranja.

Evo do kakvih podataka su došli:

Stanica tehničkog pregleda u Vogošći koja je sporna za Vladu FBiH se nalazi na vrlo atraktivnoj lokaciji. Prema podacima Instituta za privredni inženjering, ova stanica je u 2016. godini uradila 5.275 tehničkih pregleda vozila. Uz tehničke preglede, na stanici je prodan i veliki broj polica osiguranja. Sve skupa, riječ je o skoro milionskom biznisu svake godine.

Dakle, u slučaju stanice tehničkog pregleda Sarajevo-osiguranja u Vogošći nije riječ samo o poslovnom objektu. Riječ je o cijelom jednom biznisu, koji je razvijen do najviših standarda. Konačno, potrebno je milion KM da bi se stanica tehničkog pregleda samo izgradila i opremila.

Ekonomisti smatraju da je posve očekivano da iz Sarajevo-osiguranja stanicu tehničkog pregleda u Vogošći procjenjuju na više od 2,5 miliona KM.

Ekonomski analitičar Damir Miljević rekao je Patriji da ga ne čudi stav Vlade FBiH kada je riječ o imovini Sarajevo-osiguranja. Vlade u BiH su prodale veliki dio vrijedne državne imovine, upravo računajući samo njihovu knjigovodstvenu vrijednost, a da pri tome nisu uzimali u obzir realnu, tržišnu vrijednost te imovine.

Sarajevo-osiguranje zapošljava oko 400 radnika, sa godišnjom premijom koja prelazi 55 miliona KM, i nekretninama čiju vrijednost procjenjuju na više od 50 miliona KM. Novac koji Sarajevo-osiguranje uplati godišnje u federalnu kasu ne uplate skupa sva ostala osiguravajuća društva u Federaciji. Bez obzira na uspješno poslovanje, iz Vlade su procijenili da je Vladin udio od oko 45 posto u ovoj kompaniji najbolje prodati. Iz opozicionih partija, kao i iz sindikata kompanije najavljuju da će upotrijebiti sva pravna sredstva kako bi zaustavili, kako kažu, štetnu odluku Vlade, piše Patria.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

91 − = eighty four