Vlada RS-a predložila zakonska rješenja: Ulaganja u opremu umanjuju osnovicu za porez na dobit

  - Vlada RS-a utvrdila je i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim kasama kojim se predviđaju novčane kazne za neizdavanje fiskalnih računa

  Zora Vidović desno (Foto: AA)

  Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o porezu na dobit poreskim obveznicima odnosno privrednicima koji ulažu u opremu i postrojenja biće umanjena poreska osnovica za porez na dobit za ukupan iznos ulaganja, izjavila je danas Zora Vidović, ministrica finansija Republike Srpske, javlja Anadolu Agency (AA)

  Ovaj prijedlog utvrđen je na današnjoj sjednici Vlade, kao i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim kasama. Kazne u ovom prijedlogu umanjenje su za oko 20 posto u odnosu na nacrt zakona koji su razmotrili narodni poslanici koji su tražili smanjenje propisanih kazni za neizdavanje fiksalnih računa. Prema prijedlogu kazne za pravna lica iznosiće 8.000 do 16.000 KM, a za preduzetnike 4.000 do 8.000 KM.

  Rok za uplatu kazne iznosiće 72 časa, a nakon istek rok objekat se zatvara. Postojećim Zakonom o fiskalnim kasama za neizdavanje računa nisu previđene novčane kazne nego samo zatvaranje objekata, a poslije primjedbi odlučeno je da se ide u izmjene zakona.

  “Smatram da će biti efekat novih odredbi veći jer je više izražena želja da se plati kazna nego da se zatvaraju objekti”, rekla je Zora Vidović i dodala da u slučaju zatvaranja objekata ispaštaju i radnici koji u to vrijeme ne rade.

  Mininstarstvo finansija RS-a sa drugim institucijama organizovaće nagradnu igru vrijednu 800.000 KM vezanu za izdavanje fiskalnih računa.

  “Iskustva Srbije i Hrvatske pokazali da su dobri efekti postignuti ovakvim igrama”, rekla je Vidović.

  Objasnila je da će u ovoj nagradnoj igri od jula do septembra moći učestvovati svi punoljetni građani BiH koji su sakupli 10 fiskalnih računa u Republici Srpskoj.

  Vlada RS-a danas je prihvatila donatorska sredstva Vlade Srbije u iznosu od milion eura, odobrenih RS-u kao jednokratna pomoć za Program podsticanja razvoja preduzetništva kod mladih do 35 godina “Startup Srpska”, ovaj projekat realizovaće Zavod za zapošljavanje RS-a.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six × = six