Vlada RS-a poništila izvještaje o Srebrenici

  Entitetska vlada je zatražila da se formiraju komisije za utvrđivanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji, ali i Srba u Sarajevu.

  Odluka Narodne skupštine RS-a o povlačenju izvješća iz 2004. o genocidu u Srebrenici naišla je na osude s više strana [Reuters - Arhiva]

  Vlada bh. entiteta Republika Srpska u subotu je, na posebnoj sjednici, stavila izvan snage izvješće Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. srpnja 1995. godine.

  Riječ je o izvješćima koja su načinjena u Banjoj Luci 2004. godine, te zaključak Vlade Republike Srpske sa 16. posebne sjednice održane 29. listopada 2004. godine.

  “U cilju cjelovitog i istinitog sagledavanja događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji u periodu od 1992-1995. godine, a zbog jačanja povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija, Vlada RS-a formira nezavisnu međunarodnu Komisiju koja će na objektivan i nepristrasan način utvrditi stradanja svih naroda na području srebreničke regije u periodu od 1992-1995 godine. Sastav i zadaci Komisije odrediće se posebnim rješenjem”, zaključeno je na sjednici Vlade RS-a, kako prenosi Anadolija.

  Osim toga, izvan snage stavljena su i izvješća Radne grupe Vlade RS-a donesene dana 30. ožujka i 30. rujna 2005. godine za provođenje zaključaka iz konačnog izvješća Komisije za Srebrenicu sa svim prilozima i zaključak Vlade RS-a od 31. ožujka 2005. godine.

  Međunarodna komisija o stradanju Srba u Sarajevu

  Entitetska vlada odlučila je i formirati neovisnu međunarodnu komisiju koja će ispitati i načiniti izvješće o stradanju Srba u Sarajevu u razdoblju od 1991. do 1995. godine, čiji će se sastav i zadaci odrediti posebnim rješenjem.

  Komisija će biti formirana u cilju “objektivnog i nepristrasnog načina utvrđivanja stradanja Srba u Sarajevu, a zbog neispunjenja naloga Doma za ljudska prava BiH od Vlade Federacije BiH”.

  “Zadužuje se Ministarstvo pravde da u roku od 60 dana pripremi metodologiju rada i predloži Vladi sastav komisija iz prethodnih tačaka”, zaključeno je.

  U petak je povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava (na odlasku) Zeid Ra’ad al Hussein osudio odluku Narodne skupštine Republike Srpske o povlačenju izvješća iz 2004. o genocidu počinjenom u Srebrenici te pozvao zakonodavce da ponovno razmotre potez koji bi mogao naštetiti pomirbi.

  “Visoki povjerenik upozorava kako će povlačenje poslužiti raspirivanju nacionalističke retorike uoči općih izbora u listopadu te omesti sve pokušaje u smjeru pomirbe”, rekla je Ravina Shamdasani, UN-ova glasnogovornica za ljudska prava.

  State Department prethodno je odluku osudio kao “korak u pogrešnom smjeru”, koji smjera revidirati činjenice o ratu i povijest te politizirati tragediju.

  Inicijativa Milorada Dodika

  Savjetnik UN-a Adam Dieng također je ocijenio da odluka parlamenta RS-a potkopava vladavinu prava te nacionalne i međunarodne napore da se postigne pravda za žrtve svih nacionalnosti tijekom rata u Bosni i Hercegovini te da će takva odluka pogoršati tenzije uoči općih izbora 7. listopada.

  Narodna skupština RS-a u četvrtak je podržala prijedlog entitetske Vlade o stavljanju izvan snage izvješća koje je utvrdilo kako je gotovo 8.000 bosanskih muslimana ubijeno u Srebrenici u tjednima nakon što su bosanski Srbi zauzeli enklavu u srpnju 1995. godine.

  Entitetske parlament je zatražio od entitetske Vlade da stavi izvan snage Izvještaj komisije za Srebrenicu iz 2004. godine i da se formira nova komisija, koja bi u roku od godinu dana utvrdila cjelokupnu istinu o događajima u i oko Srebrenice u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

  Izmjenu je u parlamentu RS-a inicirao predsjednik RS-a Milorad Dodik.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  four × nine =