Vlada FBiH postigla dogovor s demobiliziranim borcima

Sporazum predviđa da se u sljedećih pet godina neće smanjivati izdvajanja iz budžeta bh. entiteta za tu populaciju.

Vlada je uputila u proceduru prijedlog izmjena Zakona o pravima branitelja kojima bi trebao biti formiran jedinstven registar [Al Jazeera]

U Sarajevu je potpisan sporazum između Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnika boračkih saveza, organizacija i udruga, koji predviđa da se u sljedećih pet godina neće smanjivati izdvajanja iz budžeta Federacije za tu populaciju, javljaju novinske agencije.

Vlada je na sjednici 15. juna dala saglasnost za sklapanje ovog sporazuma, koji je potpisan s 10 udruženja koje predstavljaju više od 300.000 bivših pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane.

Sporazum predviđa izdvajanje 100 miliona konvertibilnih maraka [KM] u sljedećih pet godina, a Vlada je uputila u proceduru prijedlog izmjena Zakona o pravima branitelja kojima bi trebao biti formiran jedinstven registar, te Nacrt zakona o braniteljskim udruženjima od posebnog društvenog značaja.

“Javnost mora znati da svake godine imamo u resornom ministarstvu uštede. Ovaj iznos će biti preraspoređen najugroženijim borcima. Zahvaljujući registru znat ćemo koji borci nisu dobijali budžetsku pomoć i oni će imati prioritet”, kazao je Fadil Novalić, premijer bosanskohercegovačkog entiteta Federacije Bosne i Hercegovine [FBiH].

Predstavnici demobiliziranih boraca koji su potpisali sporazum obrazložili su zašto ne podržavaju okupljene ispred zgrade Vlade Federacije BiH, koji već nekoliko sedmica protestiraju tražeći uspostavu jedinstvenog registra, te dodatak od minimalno 326 KM, ukidanje finansiranja svih braniteljskih udruženja te besplatno liječenje.

“Zakon o udruženjima građana FBiH je problematičan, nismo mi. Tri čovjeka ne moraju biti učesnici rata, formiraju udruženje i nazovu ga boračkim. Problem je što ispred predstavnika boraca dođe čovjek iz Zenice i kaže da će se spaliti, a nema dana rata nego je bio u Njemačkoj”, kazao je Šerif Patković, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

3 + three =