Vlada FBiH: Ove godine 2,5 miliona KM subvencija za namjensku industriju

  - Federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije se opredijelilo za dodjelu grant sredstava i privatnim preduzećima iz oblasti namjenske industrije, odnosno pravnim osobama koje su u sudski registar upisane kao privredno društvo i u kojem privatne osobe imaju udio u vlasništvu najmanje 50 posto plus jedna dionica

  Foto: FENA

  Vlada Federacije BiH usvojila je Program utroška sredstava utvrđenih u budžetu za 2019. godinu federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije s pozicije “Tekući ransferi i drugi tekući rashodi – Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima iz oblasti namjenske industrije” u iznosu od 1.000.000 KM.

  Usvojen je i Program utroška sredstava za subvencije javnim preduzećima iz ove oblasti u iznosu od 1.500.000 KM. Ciljevi programa su stvaranje povoljnijeg poslovnog i investicijskog okruženja kao i poboljšanje okvirnih uslova za poslovanje preduzeća iz oblasti namjenske industrije u FBiH kroz realizaciju strateških ciljeva iz dokumenta Razvoj industrijske politike u FBiH i Strategije razvoja namjenske industrije.

  Očekivani efekti su povećanje broja zaposlenih, rast indeksa industrijske proizvodnje za sektor namjenske industrije, primjena novih naprednih tehnologija i tehnoloških postupaka, infrastrukturno osposobljavanje pogona za pokretanje novih proizvodnih procesa, razvoj novih proizvoda, modernizacija proizvodnih procesa i poboljšanje općeg privrednog stanja.

  Federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije se opredijelilo za dodjelu grant sredstava i privatnim preduzećima iz oblasti namjenske industrije, odnosno pravnim osobama koje su u sudski registar upisane kao privredno društvo i u kojem privatne osobe imaju udio u vlasništvu najmanje 50 posto plus jedna dionica, navodi se  saopćenju nakon sjednice Vlade FBiH.

  Grant sredstava se dodjeljuju za repariranje, remont i modernizaciju zastarjele opreme neophodne za proizvodne procese, nabavku nove opreme za proizvodnju, razvoj novih tehnologija i razvoj serijske proizvodnje, infrastrukturne radove na proizvodnim pogonima s ciljem pokretanja novih proizvodnih procesa i unapređenje postojećih.

  Kako je navedeno, namjenska industrija se nalazi među pet sektora koji u vanjskotrgovinskom prometu ostvaruju najbolje rezultate u BiH.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty one ÷ = 3