Vlada Brčko: Oblasti privrede i zdravstva teme 56. redovne sjednice

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine saopćila je danas da je u nastavku 56. redovne sjednice usvojila Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini, kao i odobrila Smjernice za izradu nacrta pravilnika o metodama, postupcima i davanju saglasnosti za obavljanje alternativne medicine.

Foto: Vlada Brčko distrikta BiH

Novinar: Adis Mujdanović

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine saopćila je danas da je u nastavku 56. redovne sjednice usvojila Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini.

Pero Gudeljević, šef Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu, rekao je da je Vlada prošle godine donijela odluku kojom se uspostavlja sistem jednošalterske registracije preduzeća i preduzetnika te da je potrebno uraditi nekoliko izmjena zakona da bi se taj projekat mogao uspješno završiti.

„Odjel za privredni razvoj, sport i kulturu u svojoj nadležnosti ima tri takva zakona i jedan od njih je Zakon o trgovini. Suština ove smjernice i izmjene tog zakona jeste regulisanje minimalnih tehničkih uslova koji su neophodni da bi neko počeo svoju djelatnost. Dosadašnji zakon predviđao je da se prostor u kojem će se obavljati djelatnost prije svega primi od strane stručnih lica, što jako usporava otpočinjanje određenog posla. Prijedlog u usvojenim smjernicama je da će vlasnik koji je registrovao preduzeće dati izjavu da ispunjava sve tehničke uslove, a da će nakon toga inspekcije po službenoj dužnosti provjeravati da li su ti uslovi ispunjeni i ukoliko nisu ispunjeni, postojat će određeni rok da se ispune“, objasnio je Gudeljević.

Na današnjoj sjednici primljena je k znanju Informacija o preduzetim aktivnostima u vezi s kontrolom ispunjenosti uslova za ostvarivanje olakšica odnosno ukidanja rješenja o podsticajima onih preduzeća koja ne ispunjavaju zakonske obaveze koje su predviđene, a u prethodnom periodu su dobili rješenja o njihovom ispunjavanju.

Gudeljević (Foto: Vlada Brčko distrikta BiH)

„Prema saznanjima koje Odjel ima, a vezana su za informacije Osnovnog suda u Brčkom i inspekcije Distrikta, ukupno je 27 preduzeća ostalo bez tih rješenja o ispunjenosti uslova i oni će kao sankciju koja je predviđena zakonskim i podzakonskim aktima imati mjeru da tri godine neće moći koristiti ove podsticaje“, dodao je Gudeljević.

Pravilnik za alternativnu medicinu

Članovi Vlade odobrili su Smjernice za izradu nacrta pravilnika o metodama, postupcima i davanju saglasnosti za obavljanje alternativne medicine.

Sabrija Čandić, šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge, rekao je da je riječ o početku aktivnosti kako bi se uredila ova oblast i kontrolirale aktivnosti onih koji se bave ovom djelatnošću.

„Ovdje smo odredili način registracije, postupka itd. i tačno smo definisali metode dijagnostike i liječenje alternativnom medicinom kao što je akupunktura i srodne tehnike, tradicionalna kineska medicina, osteopatija, homeopatija, fitoterapija, kvantna medicina, kiropraktika i primjena kineziologije i makrobiotike“, dodao je Čandić.

On je naglasio da je jasno definirano da će se ovim baviti isključivo privatne ili javne zdravstvene ustanove i da će se tom praksom moći baviti isključivo medicinski obrazovane osobe, odnosno medicinski radnici koji su završili visoko obrazovanje medicinske struke, te da u protivnom neće moći dobiti dozvolu za rad.

Čandić (Foto: Vlada Brčko distrikta BiH)

Na današnjoj sjednici primljena je k znanju Informacija Odjela za komunalne poslove o stanju vodosnabdijevanja i realizaciji kapitalnih projekata kao i Akcioni plan za implementaciju preporuka iz revizije finansijskog poslovanja Policije Distrikta za 2017. godinu, navedeno je u saopćenju.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

six × one =