Vlada Brčko distrikta: ‘Pala’ Luka, nema zaduženja

  Predstavnici HDZ-a BiH, SNSD-a i Koalicije Srpska demokratska stranka-Narodni demokratski pokret glasali su za, dok se predstavnici Stranke demokratske akcije [SDA], Stranke za BiH i Saveza za bolju budućnost [SBB] nisu izjasnili i napustili su sjednicu Vlade, nakon čega je sjednica prekinuta.

  Cilj ovog zaduženja, kako je ranije istaknuto, je modernizacija ove luke, koja predstavlja veliki, ali neiskorišteni potencijal (Foto: Otisak.ba / Arhiva)

  Piše: Adis Mujdanović

  Na drugom nastavku 29. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine “pao” je Prijedlog odluke o zaduženju Distrikta po Projektu “Luka Brčko”, na osnovu kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

  Nakon višemjesečnih sporenja oko zaduženja, članovi Vlade su se izjasnili po ovoj tački dnevnog reda.

  U odsustvu gradonačelnika Siniše Milića [Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD], sjednicom je predsjedavao zamjenik gradonačelnika Anto Domić [Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine – HDZ BiH].

  Predstavnici HDZ-a BiH, SNSD-a i Koalicije Srpska demokratska stranka-Narodni demokratski pokret glasali su za, dok se predstavnici Stranke demokratske akcije [SDA], Stranke za BiH i Saveza za bolju budućnost [SBB] nisu izjasnili i napustili su sjednicu Vlade, nakon čega je sjednica prekinuta.

  Ranije je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine potpisalo sporazum kojim su odblokirana grantovska sredstva po pitanju četiri kredita koja je dobila Bosna i Hercegovina, u iznosu od 46 miliona eura [oko 90 miliona konvertibilnih maraka], gdje spada i spomenuti projekat u vezi s “Lukom Brčko” u iznosu od 10 miliona eura [oko 20 miliona maraka].

  Cilj ovog zaduženja, kako je ranije istaknuto, je modernizacija ove luke, koja predstavlja veliki, ali neiskorišteni potencijal.

  Konkretno je riječ o projektu unaprjeđenja infrastrukture Luke Brčko i željezničkog pristupa Luci što će, kako je ranije naglašeno, povećati efikasnost Luke i modernizirati zastarjelu opremu.

  Politička kriza zbog Luke

  U oktobru je, nakon što je gradonačelnik Siniša Milić smijenio svog savjetnika Ismeta Dedeića [SBB], nastupila politička kriza u ovoj lokalnoj zajednici.

  Predsjednik brčanske Skupštine Esed Kadrić [SDA] tada je medijima kazao da je stvarni razlog političke krize u Distriktu “naše suprotstavljanje kreditnom zaduženju za Luku Brčko i način kako je ono od početka prezentirano svima nama”.

  Naglasio je da “nemamo zamjerke za projekat Luke, za kreditno zaduženje, ali imamo zamjerke na tehnička rješenja ili projektnu dokumentaciju, ili realizaciju projekata koji se trebaju desiti”.

  “Ovaj projekat koji su oni ponudili ne nudi izmiještanje kolosijeka iz centra grada. Sve ostaje isto po ovom prijedlogu kojeg su oni napravili”, naglasio je Kadrić.

  Naveo je da je 2003. godine jedna renomirana projektantska kuća uradila idejno rješenje koje je ugrađeno u još uvijek važeći regulacioni plan.

  “Međutim, 2012. godine, jedan od bivših gradonačelnika, jedan od bivših smijenjenih ministara iz reda SDA, su napravili da se pruga pomijera i pravi polukrug. Time poskupljuju ovaj projekat za sedam miliona maraka. Ovo nije niti u regulacionom planu, niti je u interesu građana. Ova straža se suprotstavlja jednostranim potezima u interesu možda pojedinaca u Brčkom. Neko će morati objasniti zašto je prekršio regulacioni plan, zašto je 2012. preprojektovao tu stvar, i zašto je to sedam miliona skuplje, i zašto se pravi ovoliki polukrug i zbog kakvih interesa. Ako je to grijeh sviju nas, ja ne znam onda u kakvoj mi vlasti učestvujemo. Mi na ovu stvar nećemo nikada pristati”, naveo je Kadrić.

  “Bit će nam svima jasno o čemu se ovdje radi. Ne može se vršiti na njega toliki pritisak da se ova stvar gura preko Vlade prema Skupštini. Da ne govorim da nisu svi imovinsko pravni odnosi riješeni, da ne govorim da taj projekat ide preko Novog Bimeksa, koji je u stečaju. Mi ne možemo to pitanje nikada riješiti. Ukoliko sada uzmemo kreditno zaduženje, plaćanje penala kreće prvog dana. A mi imovinsko pravne odnose ne možemo riješiti još deset godina. Jesmo za razvoj Luke, ali nismo za ovakav pristup.”

  Mogućnost preusmjeravanja sredstava

  Gradonačelnik Siniša Milić ranije je u izjavi medijima podsjetio da je država BiH potpisala ugovor s Evropskom bankom za obnovu i razvoj, da je obavljena kompletna procedura koja uključuje ratifikaciju ugovora o zaduženju za brčansku Luku pred nadležnim institucijama BiH, da su dodijeljena grantovska sredstva Bosni i Hercegovini na ministarskom sastanku u Trstu te da je praktično, po mišljenju mnogih, ova procedura na neki način i okončana.

  On je dodao da postoji potreba da Distrikt privede kraju ovu aktivnost da bi sredstva postala operativna te da je evropski komesar u svom pismu ranije upozorio Vijeće ministara BiH i druge nivoe vlasti da će spomenuta sredstva, ukoliko se sva sporna pitanja ne riješe, biti preusmjerena.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one × 6 =