Vlada BDBiH: Usvojene Smjernice za pravilnik o ljekarskim specijalizacijama

Vlada Brčko distrikta BiH okončala je rad po dnevnom redu 70. redovne sjednice na kojoj je usvojila Smjernice za izradu pravilnika o specijalizacijama i subspecijalizacijama u skladu s potrebama JZU „Zdravstveni centar Brčko“.

Šef Odjeljenja za zdravstvo Sabrija Čandić rekao je da je Smjernicama određeno da je starosna dob za dodjelu specijalizacije hirurgije za doktore do 35 godina, a ljekari koji imaju do 45 godina mogu se uputiti na specijalizaciju iz konzervativnih grana medicine.

„Ranije je bilo velikih intervala kada specijalizacije nisu bile dodjeljivane, međutim sada moramo vršiti ubrzanu dodjelu specijalizacije jer je znatan dio kadra u takvoj starosnoj dobi da će ubrzo ići u penziju. Postoje određeni specijalisti koji žele subspecijalizacijom usavršiti svoj rad, tako da ćemo ovim smjernicama realizovati ovaj proces. Očekujemo povratak oko 30 doktora sa specijalizacija, tako da će dodjelom novih lakše biti organizovan rad u Zdravstvenom centru“, rekao je Čandić.

Gradonačelnik Siniša Milić otvorio je 71. redovnu sjednicu na kojoj je usvojen Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za angažovanje jednog izvršioca za obavljanje posebnih poslova u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove, Pododjeljenju za podršku MZ, NVO i UG u toku 2019. godine.

Sjednica je prekinuta kod Informacije u vezi s Memorandumom o razumijevanju i Općim okvirnim akcionim planom za realizovanje Inicijative između STUDEN & CO Holding GmbH i Vlade Brčko distrikta BiH.

Autor: Vlada BDBiH
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

sixty ÷ = 6