Vlada BDBiH: Usvojen zaključak za poništenje javnog konkursa za zakup poljoprivrednog zemljišta

Vlada je stava, kako je navedeno u zaključku, da se dosadašnji način dodjele poljoprivrednih zemljišta u zakup treba izmijeniti u smislu utvrđivanja nove politike u poljoprivredi te će se u tom kontekstu pristupiti razmatranju i analizi postojećih propisa u ovoj oblasti.

Dijana Glišić (Foto: Vlada BDBiH)

Novinar: Adis Mujdanović

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine saopćila je danas da je na 60. redovnoj sjednici razmatrala Informaciju o toku postupka davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu ove lokalne zajednice i usvojila zaključak da gradonačelnik Distrikta, kao institucija koja upravlja javnom imovinom, pokrene postupak poništenja javnog konkursa za dodjelu u zakup poljoprivrednog zemljišta.

Vlada je stava, kako je navedeno u zaključku, da se dosadašnji način dodjele poljoprivrednih zemljišta u zakup treba izmijeniti u smislu utvrđivanja nove politike u poljoprivredi te će se u tom kontekstu pristupiti razmatranju i analizi postojećih propisa u ovoj oblasti.

Direktorica Kancelarije za upravljanje javnom imovinom Dijana Glišić rekla je u izjavi za medije da je Kancelarija raspisala javni konkurs za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Distrikta putem usmenog javnog nadmetanja 19. marta ove godine.

Ona je dodala da je usmeno javno nadmetanje započelo 8. aprila i nastavljeno je svakog narednog radnog dana do danas.

Pojašnjavajući razloge za donošenje ovakvog zaključka, Glišić je istakla da je Vlada stava da dosadašnji način onemogućava pravičnu raspodjelu između krupnijih i sitnijih zakupaca te da cijena za zakup ne bi trebala biti za ovu vrstu imovine jedini kriterij za raspolaganje i da se pritom trebaju uzeti u obzir i okolnosti koje se tiču upravljanja poljoprivrednim domaćinstvima, prava na ostvarivanje podsticaja, sveobuhvatna politika upravljanja poljoprivrednim zemljištem u smislu omogućavanja zadržavanja sitnih proizvođača i olakšavanja ukupnog procesa.

Prije otvaranja 60, Vlada je iscrpila dnevni red 59. redovne sjednice, na kojoj je usvojila Izvještaj o radu Inspektorata za period od 1. januara do 31. decembra 2018. godine.

Članovi Vlade diskutirali su o pojavi zarazne bolesti u stadu ovaca na području Distrikta, u mjestu Palanka, i dogovoreno je da se na posebnoj sjednici Kolegija detaljnije utvrdi metodologija rješavanja ovog problema.

Vlada je usvojila i Prijedlog odluke o imenovanju kontakt osobe za pružanje pomoći u projektu izrade strategije zaštite životne sredine BiH.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

thirty three − = 32