Vlada BDBiH: Usvojen Program samozapošljavanja u poljoprivredi

  2.12.2019. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je u nastavku 71. redovne sjednice Prijedlog odluke o odobravanju Programa samozapošljavanja u poljoprivredi na području Brčko distrikta BiH u 2019. godini. Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, rekao je da je po prošlom pozivu 24 korisnika ostvarilo ovo pravo i postalo korisnik programa.

  „Program je sličan onom od prošle godine s tim da je metodologija i procedura prilikom donošenja programa poboljšana. Minimalan iznos koji može ostvariti jedan korisnik je 20.000 KM, a maksimalan 25.000 KM. Ukupna sredstva izdvojena za ovu namjenu iznose 500.000 KM. Sredstva se prebacuju Zavodu za zapošljavanje koji će ujedno i raspisati javni poziv”, dodao je Gajić.

  Vlada je primila k znanju i Informaciju o kontroli ispunjenosti uslova za ostvarenje olakšica po osnovu Zakona o podsticaju u privredu Brčko distrikta BiH.

  „Na osnovu Zakona o podsticaju privrede Brčko distrikta BiH određena je obaveza Odjeljenja da jedanput godišnje dostavi informaciju da li svi pravni subjekti koji koriste različite podsticaje na osnovu tog zakona ispunjavaju svoje uslove. Odjeljenje je u skladu sa zakonskom obavezom to napravio za svih 1.305 preduzeća i preduzetnika. Dobili smo odgovor iz različitih institucija da neki od tih preduzeća ne ispunjavaju uslove. Mi smo dali rok da se ti uslovi ispune kako ne bi došlo do ukidanja tih rješenja i neki su se oglušili na taj poziv i bili smo prisiljeni da za 69 subjekata ukinemo rješenja o podsticaju”, rekao je šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević. On je dodao da će Odjeljenje analizirati i kojim od tih preduzeća su bili podsticaji u 2019. godini isplaćeni i podnijeti izvještaj Tužilaštvu te tražiti da se u skladu sa zakonom traži povrat tih sredstava. „Apelujemo firmama da uredno ispunjavaju svoje obaveze jer zakon o podsticajima je donesen upravo zbog činjenice da želimo stimulirati one privredne subjekte koji uredno izvršavaju svoje obaveze prema Brčko distriktu BiH”, dodao je Gudeljević.

  U nastavku 71. redovne sjednice Vlade usvojen je i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za angažovanje jednog izvršioca s visokom stručnom spremom radi obavljanja posebnih poslova u Odjeljenju za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove, Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Skopsku deklaraciju o kulturnoj saradnji između Narodne Republike Kine i država centralne i istočne Evrope, Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na bilateralnu saradnju između BiH i Kraljevine Norveške te je primljena k znanju Informacija o sticanju bez naknade nekretnine u KO Sandići. Sjednica je prekinuta kod Prijedloga zaključka u vezi s projektovanjem i izgradnjom glavnog transportnog cjevovoda i pripadajućih hidrotehničkih objekata za vodosnabdijevanje grada, prigradskih naselja i gravitirajućih industrijskih zona na području Brčko distrikta BiH s izvorišta Plazulje.

  Izvor: Vlada.bdcentral.net

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty four ÷ six =