Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo nove sankcije S. Koreji

Zbog testa hidrogenske bombe Pjongjangu nametnuta zabrana izvoza tekstila i ograničenje uvoza sirove nafte.

SAD je ublažio prvobitni tekst rezolucije kako bi za nju pridobio podršku saveznice Pjongjanga Kine te Rusije [EPA]

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojilo nove sankcije Sjevernoj Koreji nakon šestog i najjačeg nuklearnog testa, koji je ta zemlja izvela 3. septembra, te joj nametnulo zabranu izvoza tekstila i ograničenje uvoza sirove nafte.

Riječ je o devetoj rezoluciji o sankcijama Sjevernoj Koreji, koja je izglasana jednoglasno u 15-očlanom Vijeću od 2006. godine, vezano za njen balistički i nuklearni program, podsjeća agencija Hina.

Sjedinjene Američke Države ublažile su prvobitni tekst rezolucije kako bi za nju pridobile podršku saveznice Pjongjanga Kine te Rusije.

Test hidrogenske bombe

Izvoz tekstila bio je 2016. drugi najveći izvoz u Sjevernoj Koreji nakon uglja i drugih minerala, ostvarivši vrijednost 752 miliona američkih dolara, pokazali su podaci nadležne sjevernokorejske agencije. Blizu 80 posto tog izvoza odlazi u Kinu.

Rezolucija stavlja zabranu i na kondenzovani i tečni zemni plin, ograničenje od 2 miliona barela godišnje na prerađene naftne proizvode te ograničenje uvoza nafte na postojećem nivou. Sjevernu Koreju na tom planu najviše opskrbljuje Kina.

Prema riječima neimenovanog američkog zvaničnika, bliskog pregovorima unutar Vijeća, Sjeverna Koreja uvozi blizu 4,5 miliona barela naftnih prerađevina godišnje te četiri miliona barela sirove nafte.

Sjedinjene Američke Države založile su se za izglasavanje nove rezolucije UN-a s novim sankcijama Sjevernoj Koreji nakon što je ta zemlja objavila da je 3. septembra testirala hidrogensku bombu.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ eight = one