Video: Trećina hrane u svijetu završi u smeću

Trećina hrane u svijetu svakog dana završi na otpadu, a donosimo priču o marketu koji je jedan od načina za rješavanje ovog problema.

Supermarket Gives Away Food to Reduce Waste

Free curry! Free shepherd's pie! Free potatoes! This market has a solution to an epic food waste problem.

Posted by AJ+ on Monday, June 26, 2017

Sve u ovom supermarketu je besplatno. Prvi australski „reciklirani market“ spašava hranu iz kontejnera za smeće. Prodavnice, aviokompanije i drugi dobavljači često bacaju hranu ako izgleda prezrelo ili trebaju više prostora na policama, piše portal Al Jazeere.

“Imamo pastirsku pitu, kari, crni grah… sve je dostupno našim korisnicima i dobro ukoliko hranite sebe ili svoju porodicu“, kaže Fiona Ngarn, menadžerica u OzHarvestu.

OzHarvest prodavnica je jedna od solucija za australski problem četiri miliona tona hrane koja se baca.

Vlasti se nadaju da će ova brojka biti prepolovljena do 2030. godine.

Trećina hrane u svijetu završi svakog dana na otpadu.

OzMarket je počeo spašavati hranu 2014. godine, a tvrde da su obezbijedili 60 miliona obroka. Njihova nova prodavnica ne opskrbljuje samo siromašne.

„Različiti su ljudi koji dolaze. Od onih koji su u potrebi, do onih koji žele učestvovati u ekonomiji dijeljenja“, kaže Ronni Khan, osnivačica OzHarvesta.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

− one = one