Vermontov Dnevni centar na Prutačama

  Cilj projekta je da se smanji socijalna isključenost kroz savjetodavni rad, osnaživanje mladih koji imaju problema u odrastanju i stvaranje preduslova za trajni preventivni rad.

  Fotoreporter: Kristian Bilić (Otisak.ba)

  Novinar: Kristian Bilić

  Omladinski centar „Vermont“ iz Brčkog započeo je sa implementacijom projekta „Dnevni centar Prutače“ u decembru 2018. godine u sklopu ARYSE projekta (At-Risk Youth Social Empowerment) koji je finansiran od strane Europske unije.

  Cilj projekta je da se smanji socijalna isključenost kroz savjetodavni rad, osnaživanje mladih koji imaju problema u odrastanju i stvaranje preduslova za trajni preventivni rad.

  Rad sa djecom se odvija timski, a aktivnosti se rade sa ciljem integracije i socijalizacije korisnika, a kroz edukativne, kreativne, kulturno-zabavne i sportske radionice se radi na ojačavanju njihovog samopouzdanja kako bi što lakše prevladali životne situacije sa kojima se svakodnevno susreću.

  Socijalizacija i uključivanje u društvo

  „Većinu stvari koje radimo u Dnevnom centru u Brčkom radimo i na Prutačama, radimo iste radionice sa psihologom, imamo radionice sa učiteljima i volonterima. Dnevni centar Prutače je nastavak ovog centra iz Brčkog. Naš cilj je da pokažemo kolika je potreba za tim centrom na Prutačama, gdje djeca mogu da dođu svaki dan i naš je cilj poslije završetka ovog projekta da nastavimo da radimo sa tom djecom i da ga otvorimo, da bude otvoren svaki dan”, kazala je Ferida Mešković, koordinator Dnevnog centra.

  Dnevni centar kroz različite projektne aktivnosti nastoji pružiti podršku djeci koja su u sistemu obrazovanja, kako bi što uspješnije savladali zahtjevne obrazovne sadržaje i završili osnovnoškolsko obrazovanje.

  Iako su radionice na dobrovoljnoj bazi, svih 60 učenika IX Osnovne škole Maoča – Prutače ih pohađa.

  Ferida Mešković (Fotoreporter: Kristian Bilić – Otisak.ba)

  „Međutim, ima puno više djece koja ne idu u škole i tu je najveća potreba da njih dovedemo u Dnevni centar. Dnevni centar je motivacija da djeca krenu u školu i oni koji već idu da im damo podršku u učenju i školskim obavezama, tačnije da na neki inovativan način djecu sa margina socijalizujemo i uključimo u društvo”, dodala je Mešković.

  Poslije škole – radionica

  Radionice su podijeljene po uzrastima od 7 do 10 godina i od 10 do 15 godina. Korisnicima bi radionice trebale pružiti potrebna znanja koja će usvajati na inovativan način učenjem kroz igru.

  Korisnici bi, također, trebali razvijati kreativnost i maštu, te naučiti da rade zajedno, kao jedan tim.

  Na ovaj način se pokušava potaknuti i da izražavaju vlastite ideje, te stvaralačko i kritičko mišljenje. Radionice se odvijaju nakon nastave u prostorijama IX Osnovne škole Maoča – Prutače.

  „Dnevni centar bi im zasigurno olakšao život i obrazovanje, jer znamo iz kakvih porodica dolaze, i nadamo se da će i roditelji biti uključeni u taj rad, jer znamo da su roditelji mahom nepismeni, što predstavlja dodatni problem“, izjavila je Sabina Ikanović pomoćnik direktora IX Osnovne škole Maoča.

  Sabina Ikanović (Fotoreporter: Kristian Bilić – Otisak.ba)

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  71 − = sixty five