Vermont: Manifestacija “Sport bez granica” okupila mnogobrojne Brčake svih uzrasta

  Primarni cilj ove manifestacije je bio da pruži zabavan sadržaj u kojem će Brčaci uživati i pružiti svoj doprinos stvaranju socijalne inkluzije kroz učešće u aktivnostima sportskog karaktera i druženje prikladno za sve građane BDBiH s akcentom na uključenje marginaliziranih grupa.

  Foto: Vermont Brčko

  Novinar: Dževad Turčalo

  Omladinski centar “Vermont” iz Brčkog saopćio je danas da je manifestacija pod nazivom „Sport bez granica“ jučer na stadionu Blatuša okupila mnogobrojne Brčake svih uzrasta (fotogalerija ovdje).

  Ovaj događaj inkluzivne prirode organiziran je kroz saradnju Omladinskog centra „Vermont“ sa Vladom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine uz finansijsku podršku njemačke organizacije (GiZ) GmbH.

  Pored podsticanja i ukazivanja na značaj sporta i fizičke aktivnosti u svakodnevnom životu, manifestacija je imala i jedan drugi cilj, a to jeste promocija sporta kao inkluzivnog alata u kojem su svi jednaki, nezavisno o boji kože, nacionalnoj pripadnosti, rodu i spolu.

  Primarni cilj ove manifestacije je bio da pruži zabavan sadržaj u kojem će Brčaci uživati i pružiti svoj doprinos stvaranju socijalne inkluzije kroz učešće u aktivnostima sportskog karaktera i druženje prikladno za sve građane BDBiH s akcentom na uključenje marginaliziranih grupa.

  “Kroz našu dugoročnu saradnju sa njemačkom organizacijom GiZ i projekte koje nam je ova međunarodna organizacija financirala, uvidjeli smo da je inkluzija neophodna u svim segmentima društva. Sport kao alat za inkluziju predstavlja jedan moćan vid uključenja svih marginalizovanih grupa u svakodnevni život. Omladinski centar Vermont je oformio radnu grupu za izradu akcionog plana za inkluziju marginalizovanih grupa, i na taj način smo uspjeli definisati aktivnosti koje ćemo raditi kako bi uspjeli ostvariti ovaj cilj. Prva od tih aktivnosti je i ovaj događaj koji je okupio preko 150 najmlađih građana Brčko distrikta, njihove roditelje ali i predstavnike sportskih udruženja, profesora fizičkog vaspitanja  i profesora razredne nastave“, istakao je Damir Radenković, direktor Omladinskog centra „Vermont“.

  Podršku u organizaciji i implementaciji ovog događaja pružili su i sportska udruženja Olympic Kids, Kik-boks klub Grčica, RK Lokomotiva Brčko i KMF Brčko Zdravlje.

  Organizatori naglašavaju da je ovo prva u nizu od aktivnosti kojima će ovaj projekat nastojati da odgovori na pitanje podsticanja socijalne inkluzije kroz sport.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty six + = 45