Vanredno stanje zbog poplava

Topljenje snijega povisilo je vodostaje nekih rijeka u BiH, a na nekim područjima voda je prodrla u kuće.

U najugroženijim dijelovima Bosne i Hercegovine proglašene su vanredne mjere odbrane od poplave [AP - Arhiva]

Topljenje velikih količina snijega podiže vodostaje u Bosni i Hercegovini, a u najugroženijim dijelovima Bosne i Hercegovine proglašene su vanredne mjere odbrane od poplave, javljaju agencije, prenosi Otisak.ba.

Značajne količine snježnog pokrivača koje su prisutne na području Unsko-sanskog kantona te u susjednoj Hrvatskoj, porast dnevnih temperatura kao i najava padavina u narednim danima uvjetovali su potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, priopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke (AVP) Save Sarajevo.

Na većini vodomjernih stanica na području Unsko-sanskog kantona na rijekama Una i Sana dostignute su razine pri kojima počinje kontinuirano obavještavanje o mogućnosti pojave poplava.

Trenutačno su vodostaji u stagnaciji, ali zbog očekivanih padavlna u idućim danima kao i topljenja snijega prognozira se dodatno povećanje vodostaja na ovim rijekama, prenosi Fena.

Agencija upozorava lokalno stanovništvo i službe nadležne za provođenje mjera zaštite na povećan oprez zbog mogućeg izljevanja rijeka iz korita i plavljenja okolnog terena, objekata i infrastrukture.

Na ostalim slivovima na vodnom području rijeke Save u FBiH (Bosna, Vrbas i Drina) bilježi se stagnacija vodostaja i stanje je redovno.

Poplavljena domaćinstva kod Prijedora

Vodostaj rijeke Sane na hidrološkoj stanici Prijedor prešao je razinu izvanredne obrane od poplava za 22 centimetara i jutros u osam sati iznosio je 482 cm.

Po informacijama s terena, zaplavljeno je više od 100 domaćinstava u naseljima Tukovi, Raškovac, Brezičani i Gomjenica te veliki dio poljoprivrednih površina u tim mjesnim zajednicama.

Također, blizu 10 stambenih objekata je poplavljeno do razine prodora plavnih voda.

Iz prijedorskog Odsjeka civilne zaštite su priopćili da je uslijed intenzivnog priljeva vode na mjernom mjestu kod gradskog mosta došlo do deformacije mjerne letve koja nije u funkciji, pa je razina vodostaja utvrđena na bazi drugih uporednih pokazatelja.

Plavne vode su uzrokovale presijecanje puta Prijedor-Bišćani, kao i lokalnog puta u naselju Gomjenica, dok je vodostaj rijeke Miloševice ispod kritične razine i ne ugrožava stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka.

I vodostaj Une u Novom Gradu nizvodno je iznad razine redovne obrane od poplava za 52 cm i jutros je iznosio 502 cm.

Po podacima lokalnog Centra za obavještavanje, vodostaj Une je u stagnaciji u odnosu na mjerenje u šest sati, kao i vodostaj Sane, koji je u sedam sati bio 530 centimetara. Zasad su na tom području zaplavljene tri kuće.

U naselju Vidorija kod Novog Grada i dalje je u prekidu promet na lokalnom putu Blagaj-Dvorna, a Sana je poplavila put pored stočne tržnice u Novom Gradu i put Urije-Šuća u ovim prigradskim naseljima.

Izvanredne mjere u Kozarskoj Dubici i Bosanskoj Kostajnici

Vodostaj Save je također u porastu i u tijeku dana se očekuje da ta rijeka na hidrološkoj stanici Gradiška prijeđe razinu redovne obrane od poplava.

U Kozarskoj Dubici i Bosanskoj Kostajnici proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava.

Vodostaj Mutnice u Cazinu jutros u šest sati iznosio je 237 cm, a maksimalna razina zabilježena je sinoć u 23 sata kada je iznosio je 253 cm.

Nakon izlijevanja Mutnice poplavljeno je zemljište, ali nema ugroženih objekata i komunikacija.

U Tršcu se otežano prometuje prema naselju Urga.

Najteže stanje u Cazinu i dalje je u Mjesnoj zajednici Stijena gdje se izlila rijeka Horljava.

Poplavljen je most prema Vilenjači usljed čega je obustavljen promet na relaciji Stijena – Vilenjača.

U Bajrićima je poplavljen objekt poljoprivrednog gospodarstva.

Prema riječima šefa Službe Civilne zaštite Cazin Saida Mujića, veće štete nakon otapanja snijega i kiše spriječene su zahvaljujući radovima izvedenim proteklih godina na čišćenju vodotoka i korita Mutnice, Korane i Horljave.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

four × = forty