Vanredna sjednica Vlade BDBiH: Izmijenjeni zakoni o radno-pravnom statusu zaposlenika u Policiji

  Riječ je o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Policiji i Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima.

  Foto: Vlada BDBiH

  Novinar: Adis Mujdanović

  Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine saopćila je danas da je održala 69. vanrednu sjednicu na kojoj je usvojila dva zakona kojima se uređuje radno-pravni status zaposlenika u Policiji ove lokalne zajednice.

  Riječ je o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Policiji i Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima.

  Gradonačelnik Siniša Milić rekao je u izjavi za medije nakon sjednice da se izmjene koje su učinjene po hitnoj proceduri tiču usaglašavanja zakonskih rješenja s određenim standardima u ovoj oblasti, kao i preporukama nadležne skupštinske Komisije za nadzor nad radom Policije, a riječ je o normama procesa zapošljavanja i drugih prava i obaveza zaposlenih u Policiji.

  „Intencija je i da se pitanje prestanka radnog odnosa u Policiji reguliše na isti način za osiguranike Fonda PIO RS i Fonda PIO/MIO Federacije BiH na način da pod istim uslovima pripadnici Policije oba fonda završavaju ugovor o radu. Dosadašnje rješenje je stavljalo u neravnopravan položaj osiguranike Fonda PIO RS na način da je poseban staž koji su imali njima uračunavan u staž u dvostrukom iznosu tako da su oni ranije morali da odlaze u penziju. Usvojenim izmjenama zakona policijski službenici koji su osiguranici Fonda PIO RS će pravo na poseban staž ostvarivati isključivo na vlastiti zahtjev kao što je to slučaj s pripadnicima Policije koji su osiguranici Fonda PIO/MIO Federacije“, pojasnio je on.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + two = eleven