Uzorni Brčak Tarik Imamović: Vjera mi nalaže da pronađem vlasnika novca

Naime, on je pronašao dvije novčanice od po 100 konvertibilnih maraka te ih predao Policiji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine koja je vlasniku, nakon što joj se javio, vratila novac.

Foto: Ustupljeno Otisku

Novinar: Safet Imamović

Vjera mi nalaže da pronađem vlasnika novca, kazao je u razgovoru za Otisak.ba osamnaestogodišnji Tarik Imamović iz Brčkog, koji se u utorak pokazao kao savjestan i uzoran građanin.

Naime, on je pronašao dvije novčanice od po 100 konvertibilnih maraka te ih predao Policiji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine koja je vlasniku, nakon što joj se javio, vratila novac.

„Zaputio sam se u Atik-Savsku džamiju kako bih obavio molitvu, akšam-namaz. Nedaleko od Savske džamije, na parkingu uz Konačko brdo sam primijetio dvije papirne novčanice. Dok sam uzimao novac razmišljao sam šta učiniti sa njim. Naumio sam novac odnijeti te slučaj prijaviti Policiji“, ispričao je on.

Naveo je da je, krećući se prema zgradi Policije, nazvao imama te zatražio njegov savjet, kazavši mu šta je naumio učiniti.

„Imam mi je savjetovao da učinim ono što sam i naumio. Zahvalio sam imamu na savjetu, te sam novac predao Policiji Brčko distrikta“, rekao je Tarik.

Vjerska ubjeđenja utjecala na odluku

Tvrdi kako su njegova vjerska ubjeđenja, kao i roditeljsko vaspitanje, direktno utjecali na ovu odluku.

„Vjera mi nalaže da pronađem vlasnika novca, te da mu isti novac vratim, naravno ako je to bilo izvodivo. Obzirom da nisam bio u prilici učiniti to, obratio sam se nadležnima i ljudima koji su mogli to da obave“, naveo je on.

Stava je da su roditelji velikim dijelom zaslužni za njegovo ponašanje, te kako je donio ispravnu odluku.

Na pitanje kako je reagirala Policija, Tarik je odgovorio da su službenici bili veoma ljubazni te da su mu uputili tople riječi zahvale.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

twenty seven ÷ three =