Uvozniku iz Brčkog zabranjen uvoz 10,4 t mandarina

  Iz Inspektorata Srpske saopšteno je da je zabrana donesena u okviru redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu.

  Doneseno rješenje kojim je naređeno vraćanje sporne pošiljke ili uništavanje (Foto: Ilustracija)

  Fitosanitarna inspekcija bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska zabranila je uvozniku iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine uvoz 10,4 t mandarina porijeklom iz Turske zbog povećanog sadržaja pesticida, javljaju mediji.

  Iz Inspektorata Srpske saopšteno je da je zabrana donesena u okviru redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu.

  Nadležni inspektor je prilikom pregleda pošiljke izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.

  – Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od Instituta za vode Bijeljina, u analiziranom uzorku mandarine utvrđeno je povećano prisustvo pesticida fenvalerat iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla – pojašnjeno je u saopštenju.

  Vraćanje pošiljke ili uništavanje

  U saopštenju je navedeno da je uvoznik zatražio superanalizu koja je obavljena u “SP Laboratoriji” u Bečeju u Srbiji, kojom je potvrđeno povećano prisustvo ostatka pomenutog pesticida, na osnovu čega je doneseno rješenje kojim je naređeno vraćanje sporne pošiljke ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora Brčko distrikta, prenosi SRNA.

  Fitosanitarna inspekcija Srpske je nedavno uvozniku iz Federacije BiH zabranila uvoz 5,4 t mandarina porijeklom iz Turske zbog povećanog sadržaja pesticida, a pošiljka je uništena pod nadzorom nadležnog federalnog inspektora.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three × one =