Uskoro u Brčkom: Škola za trudnice “Beba više”

  - U Školi je predviđena i obuka za buduće tate, koji će saznati kako da pomognu svojim suprugama i kako da njeguju novog člana porodice. Cilj nam je da se uz pomoć pruženog znanja i vještina, roditelji oslobode nesigurnosti i straha "od nepoznatog" - ističe Ana Tikveša.

  Foto: Beba više

  Novinar: Adis Mujdanović

  Udruženje “Beba više” iz Brčkog danas je najavilo da će uskoro u ovom gradu otvoriti Školu za trudnice “Beba više” koju će voditi Ana Tikveša, diplomirana medicinska sestra i licencirani edukator za psihofizičku pripremu trudnica.

  Tikveša već treću godinu zaredom vodi školu “Mama M” u Bijeljini, a zahvaljujući sponzorima “Beba više”, uskoro počinje sa radom i u Brčkom. Škola će za sve biti potpuno besplatna.

  – Buduće majke će imati priliku da nauče kako da se najbolje pripreme za porođaj i kako da bez straha odu na porođaj. One će u Školi biti pripremljene i za prve korake materinstva, naučiće kako da doje, kao i šta da rade kad se pojave problemi zbog dojenja. U Školi je predviđena i obuka za buduće tate, koji će saznati kako da pomognu svojim suprugama i kako da njeguju novog člana porodice. Cilj nam je da se uz pomoć pruženog znanja i vještina, roditelji oslobode nesigurnosti i straha “od nepoznatog” – ističe ona.

  Priprema trudnica podrazumijeva kondicionu pripremu, vježbe relaksacije, vježbe disanja i teorijski dio, kroz koji će polaznici da se informiraju o trudnoći, porođaju, dojenju, razvoju i njezi bebe.

  – Ovakva priprema trudnica preporučuje se od 24. sve do 39. nedjelje trudnoće. U našoj školici radionice će se održavati dva puta sedmično. Za žene koje su u devetom mjesecu trudnoće, preporučuje se obuka tri puta sedmično, jer se tada uvode vježbe napinjanja, odnosno vježbe koje su bitne za sam porođaj. U okviru radionice, na svakih 15 dana, organizovaće se i predavanja u saradnji sa ginekologom, pedijatrom, neonatologom – navodi Tikveša.

  Više informacija o prvom času koji je planiran u drugoj polovini marta kao i samom mjestu na kome će se radionice održavati “Beba više” će objaviti uskoro.

  Za sve informacije i prijave može se posjetiti Facebook stranica www.facebook.com/bebavise/ ili kontaktirati putem telefona 065/303-483 u periodu od 10 do 14 sati svakim radnim danom.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  36 − thirty =