Upriličen koncert učenika Muzičke škole Brčko

  Bio je to treći koncert učenika ove obrazovne institucije povodom obilježavanja godišnjice Distrikta, na kojem je nastupilo oko 50 učesnika sa svih šest odsjeka: Klavir, Harmonika, Gitara, Flauta, Solo pjevanje i Violina.

  Publika je mogla da uživa u izvedbama orkestara, dueta, trija (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Novinar: Adis Mujdanović

  U okviru obilježavanja Dana Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, sinoć je u brčanskom Domu kulture upriličen koncert učenika Muzičke škole iz ovog grada.

  Bio je to treći koncert učenika ove obrazovne institucije povodom obilježavanja godišnjice Distrikta, na kojem je nastupilo oko 50 učesnika sa svih šest odsjeka: Klavir, Harmonika, Gitara, Flauta, Solo pjevanje i Violina.

  Publika je mogla da uživa u izvedbama orkestara, dueta, trija, ali ne i hora, koji će nastupiti na kraju godine, kada Muzička škola organizira godišnji koncert.

  Predstavili su se učenici od prvog do šestog razreda ove škole koja pruža osnovno šestogodišnje obrazovanje, osim odsjeka Solo pjevanje koji traje dvije godine.

  “Krajem ovog mjeseca počinju takmičenja i bit će do samog kraja maja. Imamo veliki broj prijavljenih koji se takmiče u dosta kategorija u različitim odsjecima. Potencijal naših učenika je jako dobar. Prošle godine smo osvojili 25 nagrada, od toga 19 prvih nagrada, i to su sve internacionalna takmičenja gdje je internacionalni žiri i tu se naši učenici najbolje pokažu”, kazao je u izjavi za medije direktor Škole Fikret Piskavica.

  Srednja muzička škola?

  Osnovna muzička škola u Brčkom trenutno broji oko 150 učenika. Bilo je pokušaja osnivanja srednje škole, ali Piskavica smatra da se prvo trebaju jačati kapaciteti Osnovne.

  “Da bi se moglo pričati o srednjoj muzičkoj školi, Osnovna muzička škola mora imati najmanje 200 učenika, da bismo mi imali kapaciteta za srednju školu. Školovanje je uopšte u tom pravcu jako naporno i zahtjevno. Neko mora da završi Osnovnu muzičku školu uporedo sa osnovnom školom i da bude jako dobar i da položi prijemni za srednju muzičku koja traje četiri godine, i nakon toga da upiše akademiju koja isto traje četiri godine. I to sve kad se sabere, to je najmanje 14 godina u samoj struci”, naveo je on.

  Istakao je da postoje “određene zakonske stvari, što nam pravi smetnje pri realizaciji srednje muzičke škole”.

  “Imamo mi učenika koji se sada školuju širom Evrope, od Beča, Majnhajma i sl. Mi imamo jako dobrih učenika koji se na renomiranim univerzitetima školuju. Neki su poslije završene Muzičke škole upisali u sasvim druga zanimanja, iako su bili odlični učenici”, izjavio je direktor brčanske Muzičke škole.

  Pokrovitelj obilježavanja 19. godišnjice Distrikta je Vlada ove lokalne zajednice.

  Fotogalerija ovdje.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  9 + one =