UO PIC-a: Osuda svih poteza kojima se dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH

  Upravni odbor PIC-a osudio je i sve pokušaje političkih aktera da negiraju odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju kao neprihvatljive i nešto što nije uskladu sa međunarodnim obavezama BiH, uključujući i njen evropski put.

  Foto: AA

  Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) razgovarao je o nedavnoj najavi da bi naziv jednog od entiteta mogao biti osporen pred Ustavnim sudom BiH, kao i o izjavama kojima se prijeti otcjepljenjem jednog od entiteta, te o Deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora usvojenoj 26. januara 2019. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

  “Iako svjesni da postoje legitimne bojazni u pogledu diskriminacije konstitutivnih naroda igrađana širom BiH, koje je potrebno rješavati na odgovarajući način, inicijativa za osporavanje imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH bila bi kontraproduktivna i neodgovorna, imajući u vidu da su nazivi entiteta ugrađeni u Ustav Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju PIC-a te dodaje kako “takve inicijative podrivaju izgradnju povjerenja među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima, a izgradnja povjerenja predstavlja temelj za prijeko potrebno pomirenje u BiH”.

  Upravni odbor PIC-a podsjetio je da je Ustavom Bosne i Hercegovine utvrđeno da se ona sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

  “Upravni odbor je u više navrata izrazio svoju opredijeljenost za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta, kao i to daneće biti prekrajanja mape BiH. U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a oštro je osudio skorašnju retoriku i poteze kojima se dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH ili pak zahtijeva teritorijalna reorganizacija zemlje, čime se stvaraju tenzije oko temeljnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navodi se u saopćenju.

  Također, Upravni odbor PIC-a osudio je i sve pokušaje političkih aktera da negiraju odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju kao neprihvatljive i nešto što nije uskladu sa međunarodnim obavezama BiH, uključujući i njen evropski put.

  Upravni odbor PIC-a pozvao je sve strane da se suzdrže od daljih polarizirajućih poteza iretorike, te da se konstruktivno uključe u formiranje vlasti na svim nivoima kako bi zemlja krenula naprijed.

  U saopćenju se navodi kako se Ruska Federacija nije pridružila zajedničkoj izjavi ambasadora Upravnog odbora PIC-a.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  two + two =