UN: Elementi genocida u zločinima nad Rohinjama

Sudski procesi počiniteljima nasilja i silovanja 'čine se krajnje rijetkima', kaže visoki povjerenik UN-a.

Približno 626.000 Rohinja izbjeglih iz zapadne države Rakhine čine više od polovinu te manjine u Mijanmaru [EPA]

Elementi genocida postoje u postupanju prema muslimanskoj manjini Rohinje u Mijanmaru kojih je više od 600.000 izbjeglo u susjedni Bangladeš, rekao je visoki povjerenik UN-a za ljudska prava u utorak na posebnoj sjednici u Ženevi.

Zeid Ra’ad al-Hussein, visoki povjerenik za ljudska prava UN-a rekao je na zasjedanju kako nijedan pripadnik manjinskih Rohinja koji je izbjegao od augusta ne bi smio biti vraćen u Mijanmar sve dok u toj državi ne bude uspostavljen snažan mehanizam nadzora.

Sudski procesi počiniteljima nasilja i silovanja „čine se krajnje rijetkima“, rekao je Zeid.

„Može li iko isključiti elemente genocida s obzirom na sistematsku diskriminaciju čije su žrtve Rohinje (…), mučenja (…), prisilna raseljavanja i sistematska razaranja sela“, zapitao je povjerenik.

‘Šokantno brutalni’ napadi

Osudio je „masovne, sistematske i šokantno brutalne“ napade na tu manjinsku zajednicu i pozvao 47 država članica Vijeća „da poduzmu primjerene akcije kojima će okončati to ludilo“.

Približno 626.000 Rohinja izbjeglih iz zapadne države Rakhine čine više od polovinu ukupnog broja te manjine u većinski budističkom Mijanmaru.

Iz UN-a su u nekoliko navrata osudili „etničko čišćenje“ koje provode mijanmarske vlasti.

Visoki povjerenik izrazio je žaljenje što njegovim istražiteljima nije dopušten pristup državi Rakhine.

Pozvao je Vijeće da preporuči Generalnoj skupštini UN-a da uspostavi „nepristran i nezavisan novi mehanizam“ koji treba pomoći „istražiti kriminalne radnje pojedinaca odgovornih za te zločine“.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ two = two