Umro nobelovac Manfred Eigen

  Eigen je istraživao regulacijske mehanizme enzimskih reakcija i uveo relaksacijske tehnike za istraživanje izrazito brzih kemijskih reakcija (trajanja oko milisekunde) izazvanih vrlo kratkim energetskim udarima.

  Foto: Ilustracija

  Njemački kemičar dr. sc. Manfred Eigen, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 1967. i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) umro je u 92. godini, izvijestio je u petak Ured za odnose s javnošću i medije HAZU, prenosi Hina.

  Manfred Eigen rođen je u Bochumu 9. svibnja 1927. a umro je u u srijedu, 6. veljače ove godine.

  Studij fizike i kemije završio je u Göttingenu gdje je 1951. i doktorirao. Od 1953. radio je u Institutu za fizikalnu kemiju “Max Planck” u Göttingenu gdje je bio i ravnatelj od 1964., a 1971. potaknuo je osnutak Instituta za biofizikalnu kemiju “Max Planck” kojemu je bio na čelu do 1995.

  Eigen je istraživao regulacijske mehanizme enzimskih reakcija i uveo relaksacijske tehnike za istraživanje izrazito brzih kemijskih reakcija (trajanja oko milisekunde) izazvanih vrlo kratkim energetskim udarima. Za to je postignuće 1967. dobio Nobelovu nagradu za kemiju, zajedno s britanskim kemičarima Ronaldom Georgeom Wreyfordom Norrishom i Georgeom Porterom.

  Kasnije se bavio evolucijom bioloških makromolekula te uspostavio novo područje biotehnologije – evolucijsku biotehnologiju.

  Manfred Eigen izabran je 1992. za dopisnoga člana HAZU u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − six = 1