Udruženje „Zlatni ljiljan“ BDBiH: Cilj zaštita tekovine njihove borbe

  Viteška motorizovana brigada Brčko ARBiH broji ukupno 43 odlikovana vojnika, a od toga 33 dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“.

  Huso Ahmetović (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Piše: Azra Bijedić

  Udruženje nosilaca najvećih ratnih priznanja Armije Republike Bosne i Hercegovine „Zlatni ljiljan“ Brčko distrikta Bosne i Hercegovine formirano je 2000. godine, prilikom osnivanja istovrsnog udruženja na kantonalnom, te federalnom nivou.

  Tridesettri „Zlatna ljiljana“

  Viteška motorizovana brigada Brčko ARBiH broji ukupno 43 odlikovana vojnika, a od toga 33 dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“.

  „Jedan vojnik je dobitnik Medalje za hrabrost, jedan vojnik je dobitnik Zlatnog ljiljana sa srebrenim vijencem, tri vojnika su dobitnici Srebrenog štita, u tu kategoriju spadaju i odlikovani pripradnici MUP-a BiH, odnosno ispostave Brčko, zatim četiri dobitnika Zlatne policijske značke, koja je u rangu sa Zlatnim ljiljanom, s tim što je to policijsko odlikovanje, a Zlatni ljiljan vojno. Također su dva policajca odlikovana sa Srebrenom policijskom značkom“, objašnjava u razgovoru za Otisak.ba predsjednik Udruženja, Huso Ahmetović.

  Govori kako su pripadnici ove brigade išli u ispomoć svim jedinicima u okruženju, ali su pretežno odlikovani za odbranu slobodnih brčanskih teritorija.

  Od 33 dobitnika Zlatnog ljiljana, trenutno je 14 živih, 5 dobitnika ratnih priznanja je umrlo poslije rata (od 1996. godine do 2019), a ostali su poginuli u ratu.

  Udruženje broji 22 člana

  Danas ovo udruženje broji 22 člana dobitnika najvećeg ratnog priznanja Armije RBiH i MUP-a BiH.

  „U poređenju sa ostalim brigadama, mogao bih reći da je naša brigada dobila malo Zlatnih ljiljana, pošto smo mi viteška brigada, sam naziv govori kakvi smo borci bili, jer malo je brigada u BiH dobilo počasni naziv ‘viteška’“, smatra Ahmetović.

  Cilj Udruženja zaštita tekovine njihove borbe

  Cilj ovog udruženja je zaštita tekovine njihove borbe, odnosno obilježavanje značajnih datuma njihove brigade i njihove pobjede.

  „Nažalost, mi smo ti koji obilježavamo i pogibije naših heroja, dobitnika najvećih ratnih priznanja, obilazimo njihove porodice. Uglavnom obilježavamo godišnjice pogibije svih dobitnika priznanja Armije RBiH i MUP-a RBiH“, kazao je Ahmetović.

  Predsjednik Udruženja kaže kako obilježavaju dosta datuma, od kojih je najznačajniji Dan Brigade, koji posebno obilježavaju na nivou BiH i na nivou Tuzlanskog kantona.

  Svake godine obilježavaju 9. maj kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Zlatnih ljiljana, kada se svi dobitnici priznanja iz Armije RBiH okupe u jednom gradu, a svake godine drugi grad bude domaćin.

  Ove godine to je bilo Goražde, a prošle Travnik.

  Također obilježavaju Dan Zlatnih ljiljana Drugog korpusa Armije RBiH, na lokalnom nivou, koji svaki godine obilježe u drugoj opštini Tuzlanskog kantona.

  „Svi u našoj brigadi znaju ko je rahmetli Enver Pamukčić, rahmetli Rašid Gušo – Babo, rahmeti Enes Buševac – Žaja, Kosta, Gaši mali i drugi, svi su prepoznatljivi po svojoj hrabrošću i po svojim djelima koje su učinili tokom rata“, podsjeća se Ahmetović nekih od najvažnijih boraca ove brigade, te je podijelio kako je Rešid Tandir za jedan dan uništio tri tenka, a Kosta Nedžad dva ili jedan transporter.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − three = three