Udruženje žena „Badarka” iz Maoče i ove godine na Sajmu privrede čuva bosansku tradiciju

„Žene su danas veoma dinamične i dominantne te redovno prate društvena dešavanja. Učešćem na ovom sajmu pokazuje se snaga žene, njena volja za radom, ali i jasno definiran položaj u društvu, jer žena je ipak majka cijelog društva“, kaže Anela Kurtalić, članica Udruženja.

Foto: Ustupljeno Otisku

Udruženje žena „Badarka“ osnovano je 2014. godine. Kažu da im je fokus na čuvanju tradicije, te da im je u cilju učestvovati u što više humanitarnih projekata.

Na Sajmu privrede u Brčkom su četvrtu godinu zaredom, a primarno su tu da prezentiraju stara bosanska jela te da istaknu sve prednosti bosanske kulture.

Naziv „Badarka” je etimološki vezan za naziv jednog izvora vode u Maoči kod Brčkog. Taj izvor je u bližoj prošlosti bio mjesto okupljanja svih generacija. Kažu kako se tu stalno sipala voda, ali da je bilo i vremena za ašikovanje.

Njihovo udruženje broji oko 60 članica, koje su, kako kažu, različite ličnosti, ali da ih bez obzira na to vežu zajednički ciljevi.

Navode kako je broj članica njihovog udruženja u konstantnom porastu.

„U našem udruženju su mlade djevojke, udate žene, domaćice, radnice, penzionerke. Bez obzira na razliku u godinama i društveni status, sve nas veže i povezuje ista kultura, sve te razlike uopće ništa ne znače, jer svi imamo zajednički cilj, a taj cilj je podrška Udruženju“, rekla je za Otisak.ba Anela Kurtalić.

„Promovisanje ‘ženske’ strane života u zajednici u kojoj žive je isto tako jako bitna karakteristika našeg udruženja“, navela je ona.

Kurtalić ističe da je jako bitno razvijati svijest o ulozi žene u modernom društvu, te da njihova organizacija uglavnom želi angažovati žene u oblastima humanitarnog rada, u organizaciji različitih kulturnih manifestacija, ali i da žele biti dio edukativnih radionica.

Učestvovanjem na ovom sajmu su takođe ostvarile jedan od ciljeva, jer prevashodno mogu promovisati običaje iz zajednice iz koje dolaze.

„Žene su danas veoma dinamične i dominantne te redovno prate društvena dešavanja. Učešćem na ovom sajmu pokazuje se snaga žene, njena volja za radom, ali i jasno definiran položaj u društvu, jer žena je ipak majka cijelog društva“, kaže Anela.

Foto: Ustupljeno Otisku

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× five = forty