Učenici Poljoprivredne i medicinske škole Brčko: Vrijeme je za poboljšanje nastavnog plana i programa

  Smatraju da trenutni programi za mlade ne odgovaraju povećanju konkurentnosti mladih na tržištu rada.

  Foto: Poljoprivredna i medicinska škola Brčko

  Novinarka: Azra Bijedić

  Otisku.ba su se obratili učenici III-7 razreda, smjera Medicinski tehničar Poljoprivredne i medicinske škole Brčko, sa željom da podijele svoj projekat koji će predstaviti na takmičenju „Projekt građanin“, u okviru predmeta Demokratija i ljudska prava.

  Tema koju su obradili ovi učenici se odnosi na „Zastarjeli, neadekvatni i neizmijenjeni nastavni plan i program“.

  Razlog odabira baš ovog problema jeste njegov direktni utjecaj na njih same, odnosno na učenike srednje škole, „kojima se ne pruža adekvatno znanje i koji nisu dovoljno kvalifikovani za tržište rada, a očekuje se da to budu“.

  Smatraju da trenutni programi za mlade ne odgovaraju povećanju konkurentnosti mladih na tržištu rada.

  „Jedan od uzroka jeste i loša praktična nastava u srednjim školama, što dovodi do nedostatka radnog iskustva, koje dalje predstavlja prepreku u prelasku sa studija na tržište rada, a stopa nezaposlenosti u Brčkom je velika.“

  Zakon o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta BiH, prema članu 34, stavci 2, propisuje: „Nastavni plan i program zasniva se na principima suvremene nauke i prakse, demokratskog multietničkog društva i iskustvima visoko razvijenih i modernih obrazovnih sistema u svijetu“. Srednjoškolci tvrde da to u praksi nije slučaj.

  Kao rješenje predlažu povećan broj časova praktične nastave i bolju usaglašenost nastavnog plana i programa sa tržištem rada putem dopune i izmjene Zakona o obrazovanju, te smatraju da bi tako došli do cilja i time pružili srednjoškolcima bolje uslove i kvalifikacije, koje im je srednja škola dužna omogućiti.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  2 × = fourteen