Učenici JU Poljoprivredne i medicinske škole Brčko: „I mi želimo adekvatne uslove“

  Ove godine učenici III-6 razreda JU Poljoprivredne i medicinske škole su naveli da je jedan od najvećih problema za njih trenutno stanje u kojem se nalazi njihova fiskulturna sala.

  Foto: Otisak.ba / Arhiva

  Novinarka: Azra Bijedić

  „Projekt građanin“, dio Civitas programa kojim se bave učenici iz predmeta demokratija, hrabri učenike da odaberu probleme iz svoje zajednice, te razviju svoja rješenja, koja će predstaviti nadležnim institucijama.

  Ovim projektom učenici postaju odgovorniji ljudi, informisani mladi građani koji brinu o svojoj budućnosti i shvataju pojam brige i uključenja svih građana u rješavanje problema koji se tiču svih.

  Ove godine učenici III-6 razreda JU Poljoprivredne i medicinske škole Brčko su naveli da je jedan od najvećih problema za njih trenutno stanje u kojem se nalazi njihova fiskulturna sala. Naziv njihovog projekta je „I mi želimo adekvatne uslove“.

  Iznose kako je bilo teško da se 29 učenika u razredu odluči za bavljenje samo jednom problematikom, jer svako od njih je vidio po jedan problem iz zajednice, kao što su nepostojanje adekvatne autobuske stanice u gradu, nepostojanje zatvorenih bazena, kupališta na Savi, kao i neusaglašen plan i program u srednjim školama.

  – Na kraju smo jednoglasno odlučili da predstavimo problem naše školske sale. Naša sala je u jako lošim uslovima, a naši profesori nemaju adekvatnu mogućnost održavanja nastave, kao i manjak opreme, te smo time zakinuti i mi kao učenici ove škole, a i naši profesori kao prosvjetni radnici. Ako smo mi imali tako loše uslove, za buduće generacije se borimo, kako ne bi časove fizičkog radili u ovakvim uslovima, koji se iz godine u godinu pogoršavaju. Ostale srednje škole u ovome gradu imaju velike, prelijepe sale sa tribinama, nama tribine ni ne trebaju, mi samo želimo adekvatne uslove – istakla je Helena Radić, učenica III-6 i predsjednica Vijeća učenika JU Poljoprivredne i medicinske škole Brčko distrikta BiH.

  Nadaju se da će predstavnici vlasti imati sluha za ovu problematiku, te da će njihova borba kroz „Projekat građanin“ uroditi plodom i da će u skorom periodu buduće generacije učenika ove škole uživati adekvatne uslove, sa svom potrebnom opremom i zadovoljnim profesorima.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  1 + seven =