U rješavanje problema otežanog poslovanja ArcelorMittala uključiti sve nivoe vlasti

  O otežanom poslovanju ArcelorMittala Zenica, najvećeg proizvođača čelika u Bosni i Hercegovini, razgovarali su ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i generalni direktor ArcelorMittala Biju Nair

  Foto: AA / Arhiva

  U rješavanje problema otežanog poslovanja ArcelorMittala Zenica, najvećeg proizvođača čelika u Bosni i Hercegovini, moraju da se uključe svi nivoi vlasti, zaključeno je na današnjeg sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića sa generalnim direktorom ArcelorMittala Bijuom Nairom.

  Na sastanku je rečeno kako je u opasnosti 10.000 radnih mjesta u željezari, ali i u rudnicima u oba entiteta.

  Sastanak je iniciran zbog sve težeg poslovanja ArcelorMittala, do kojeg je došlo nakon uvođenja zaštitnih mjera na uvoz čelika od strane SAD-a, Evropske unije, ali i carina uvedenim od strane Kosova.

  Šarović je istakao da je Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti već preduzelo i preduzima niz aktivnosti u cilju ublažavanja posljedica implementacije Provedbene uredbe Evropske komisije o uvođenju konačnih zaštitnih mjera na uvoz čelika te da je EU uvela specifičnu kvotu samo za Bosnu i Hercegovinu. To se međutim odnosi samo na tzv. proizvodnu kategoriju 13, a u međuvremenu su zaštitne mjere uvela i druga potencijalna tržišta Turska, Alžir, Maroko, Egipat…

  Prema informacijama ArcelorMittala, opstanak kompanije je doveden u pitanje, obzirom da sa gore navedenim ograničenjima izvoza proizvoda, moraju redukovati investicije i projekte, a neki novi započeti projekti su već “stavljeni na čekanje”.

  Podrška drugih nadležnih institucija je neophodna, zaključeno je na sastanku, a posebno podrška nadležnih entitetskih institucija i privrednih komora. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH će i dalje u kontaktu sa nadležnim evropskim institucijama raditi na iznalaženju povoljnijih rješenja za osiguranje bolje pozicije izvoza čelika, prije svega u cilju očuvanja radnih mjesta zaposlenih u ovoj industriji, navodi se u saopćenju Ministarstva.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven × one =