U porastu vodostaji rijeka u Brčko distriktu: Domaćinstva nisu ugrožena od poplava

Odjel za javnu sigurnost imao je danas poziv iz naselja Berkovac, u mjesnoj zajednici Gornji Rahić.

Berkovac (Fotoreporter: Kristian Bilić - Otisak.ba)

Novinar: Adis Mujdanović

Usljed kišnih padavina i otapanja snijega u porastu su vodostaji rijeka u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, ali domaćinstva nisu ugrožena od poplava.

Odjel za javnu sigurnost imao je danas poziv iz naselja Berkovac, u mjesnoj zajednici Gornji Rahić.

“Jedan dio puta je malo potkopan. Ništa opasno, ali imamo problem. Sutra ujutro ćemo izaći da vidimo šta se može tamo uraditi hitno”, kazao je u izjavi za Otisak.ba Mirsad Hasanbašić, koordinator za krizne situacije u navedenom odjelu.

On je istakao da trenutno u Distriktu nema većih problema, ali da ekipe preventivno obilaze teren.

“S obzirom da nema više snijega, da su prestale padavine, ne očekujem da se može desiti nešto tragično. Ovo treba da ide prema smirivanju. Nema ugroženih domaćinstava, sve je pod kontrolom”, naglasio je Hasanbašić.

Mještanka Berkovca Bahra Hadžić Otisku je kazala da se od 2014. godine bore za svoja prava, za put, za sanaciju korita rijeke Brke.

“Nadležni izađu na treren, ali poslije toga nikakve pomoći nema. Pola metra fali da voda prelije put i tada smo mi odsječeni i nemamo drugog puta. Bojimo se da se to ne desi u noći, ovdje imamo dvije bebe, a ja sam bolesna i invalid. Problem je i ako dođe do pucanja umjetnog jezera koje se nalazi tik do rijeke i tada bi mi bili totalno odsječeni. Imamo problem što je i jedan dotični započeo kopanje šljunka iza naših kuća, iako smo se mi borili da se to obustavi. Jedini prilaz našim kućama je ovaj put kojem fali 50-ak cm da poplavi, okolo nas je rijeka, jezero i močvarna šuma. Strahujemo od odrona puta, jer voda potkopava put i već su se neki dijelovi oronuli u vodu”, navela je ona.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

five × six =