U narednim danima očekuje se stabilizacija vodostaja rijeka u Hrvatskoj

Prestanak padavina imat će pozitivan učinak na stanje vodostaja, a u narednim danima se očekuje potpuna stabilizacija vodostaja i postupno ukidanje proglašenih mjera odbrane od poplava.

Foto: Ilustracija

Prestanak padavina, kao i prognoza za sljedećih deset dana po kojoj nisu predviđene značajnije padavine na području Hrvatske, Slovenije i na području BiH imat će pozitivan učinak na stanje vodostaja u Hrvatskoj, pri čemu se u narednim danima očekuje postupna stabilizacija vodostaja, s postupnim ukidanjem proglašenih mjera obrane od poplava, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvarske u srijedu je saopćeno kako su vodostaji rijeke Save od granice sa Slovenijom do Crnca u opadanju s tendencijom opadanja u domenama od srednje niskih do srednje visokih voda. Na hidrološkoj postaji Crnac vodostaj je u vrhu vodnog vala, nakon čega slijedi opadanje. Nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta, u domeni visokih i srednje visokih voda. U Jasenovcu su vodostaji dosegnuli redovne mjere obrane od poplava, dok su nizvodno vodostaji u pripremnom stanju obrane od poplava.

Trenutno su vodostaji rijeke Kupe u opadanju na svom cijelom toku pri čemu su na snazi Pripremne mjere obrane od poplava kod Farkašića.

Vodostaji rijeke Korane su u opadanju na svom cijelom toku pri čemu nema proglašenih mjera obrane od poplava.

Vodostaji rijeke Une su u opadanju na svom cijelom toku pri čemu su na snazi Pripremne mjere obrane od poplava kod Hrvatske Kostajnice.

Vodostaji Mure su u opadanju s tendencijom opadanja, u domeni srednje niskih voda, a vodostaji Drave u gornjem toku su u stagnaciji s tendencijom opadanja, u domeni srednje niskih voda. Vodostaji od Terezinog Polja su u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednje niskih i niskih voda.

Kada je riječ o Dunavu, vodostaji su u stagnaciji s tendencijom stagnacije, u domeni niskih i srednje niskih voda.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

nineteen − = 13