U narednim danima očekuje se stabilizacija vodostaja rijeka u Hrvatskoj

  Prestanak padavina imat će pozitivan učinak na stanje vodostaja, a u narednim danima se očekuje potpuna stabilizacija vodostaja i postupno ukidanje proglašenih mjera odbrane od poplava.

  Foto: Ilustracija

  Prestanak padavina, kao i prognoza za sljedećih deset dana po kojoj nisu predviđene značajnije padavine na području Hrvatske, Slovenije i na području BiH imat će pozitivan učinak na stanje vodostaja u Hrvatskoj, pri čemu se u narednim danima očekuje postupna stabilizacija vodostaja, s postupnim ukidanjem proglašenih mjera obrane od poplava, prenosi Anadolu Agency (AA).

  Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvarske u srijedu je saopćeno kako su vodostaji rijeke Save od granice sa Slovenijom do Crnca u opadanju s tendencijom opadanja u domenama od srednje niskih do srednje visokih voda. Na hidrološkoj postaji Crnac vodostaj je u vrhu vodnog vala, nakon čega slijedi opadanje. Nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta, u domeni visokih i srednje visokih voda. U Jasenovcu su vodostaji dosegnuli redovne mjere obrane od poplava, dok su nizvodno vodostaji u pripremnom stanju obrane od poplava.

  Trenutno su vodostaji rijeke Kupe u opadanju na svom cijelom toku pri čemu su na snazi Pripremne mjere obrane od poplava kod Farkašića.

  Vodostaji rijeke Korane su u opadanju na svom cijelom toku pri čemu nema proglašenih mjera obrane od poplava.

  Vodostaji rijeke Une su u opadanju na svom cijelom toku pri čemu su na snazi Pripremne mjere obrane od poplava kod Hrvatske Kostajnice.

  Vodostaji Mure su u opadanju s tendencijom opadanja, u domeni srednje niskih voda, a vodostaji Drave u gornjem toku su u stagnaciji s tendencijom opadanja, u domeni srednje niskih voda. Vodostaji od Terezinog Polja su u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednje niskih i niskih voda.

  Kada je riječ o Dunavu, vodostaji su u stagnaciji s tendencijom stagnacije, u domeni niskih i srednje niskih voda.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = eight