U medijskom prostoru nedovoljno pozitivnih priča

Mreža Promoviši pozitivno, Udruženje BH novinari i OSCE  organizovali su debatu o važnosti pozitivnog narativa u medijima, kao način suprotstavljanja predrasudama i mržnji. Na debati su učestvovali predstavnici Vijeća za štampu, Medija centra iz Sarajeva i institucija Brčko distrikta.

Iako su pozitivne priče svudao oko nas, u medijskom prostoru nema ih dovoljno. Novinari, učesnici debate, složili su se da je više razloga za to, te da je veoma teško izboriti se sa mnoštvom negativnih vijesti koje su svakodnevno prisutne u medijima. Priznaju, da dio odgovornosti i sami snose.

Novinar treba da nađe pozitivnu priču, kaže Ljiljana Zurovac, predstavnica Savjeta za štampu BiH. Ona ističe da je pogrešno razmišljanje novinara i urednika da  takve priče neće imati publiku. Uprvo to je i bio cilj ove debate, kaže predsjednik Kluba novinara Bosnaska Posavina Admir Kadrić. Zato će, ističe, Mreža Promoviši pozitivno nastaviti sa promocijom pozitivnih narativa u medijskom izvještavanju. Kadrić napominje da je u ostvarivanju navedenih ciljeva  važna dobra saradnja između nevladinog sektora i medija, kao i edukacije novinara.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

72 ÷ twelve =