U Kotoru održana promocija knjige ‘Komentar krivičnog zakonika Crne Gore’ profesora Evropskog univerziteta

Ovo kapitalno djelo autori su posvetili prof. dr Ljubiši Lazareviću, jednom od najplodnijih učitelja krivičnog prava na području bivše Jugoslavije i koautoru prethodna tri izdanja.

[Ustupljeno Otisku]

U koncertnoj dvorani kotorske Muzičke škole “Vida Matjan” je dana 7.10.2017. godine održana promocija knjige pod nazivom “Komentar krivičnog zakonika Crne Gore (četvrto izmijenjeno i dopunjeno izdanje), čiji su autori prof. dr Ljubiša Lazarević i akademici Branko i Vesna Vučković.

Organizatori ovog događaja bili su Skala radio iz Kotora i Udruženje za krivično pravo i kriminalnu politiku Crne Gore.

Ovo kapitalno djelo autori su posvetili prof. dr Ljubiši Lazareviću, jednom od najplodnijih učitelja krivičnog prava na području bivše Jugoslavije i koautoru prethodna tri izdanja.

Djelo je izdato u ediciji štamparije „Obod” sa Cetinja, po širini i obimu zahvata 1.355 stranica, a po dubini analize krivično-pravnih normi je najobuhvatnije djelo iz oblasti krivičnog prava kod nas.

Prema kazivanju recenzenata, ovo kapitalno djelo predstavlja doprinos teoriji i praksi krivičnog prava.

Akademik prof. dr Nedeljko Stanković – rektor Evropskog univerziteta “Kallos” Tuzla i potpredsjednik Evropske akademije nauke Beograd, rekao je da je posebno značajan spoj teorije i prakse.

„To je rijetkost, da se u istom liku nalazi teoretičar i praktičar. U ovom slučaju je baš tako. Akademik prof. dr Branko Vučković, predsjednik Osnovnog suda u Kotoru i predsjednik Udruženja za krivično pravo i kriminalnu politiku Crne Gore, više od 35 godina bavi se praktično krivičnim pravom, a rame uz njega i akademik prof. dr Vesna Vučković, sudija Vrhovnog suda Crne Gore“, objasnio je profesor Stanković.

Akademik Vlado Kambovski – član Akademije nauka i umjetnosti Makedonije, u svom pismu pohvalio je rad autora smatrajući da knjiga predstavlja veliki doprinos crnogorskoj kazneno-pravnoj misli, naročito unaprjeđenju prakse crnogorskih sudova i drugih institucija u borbi protiv kriminala.

Kako je kazao Veselin Vučković, državni tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore, autori nisu bježali od odgovornosti.

„Koliko god da je norma jasna i cjelovita, ostaje dilema i pitanje kako razriješiti konkretnu krivičnu stvar, odnosno iz činjeničnog, izvesti pravni osnov primjenom odgovarajuće krivično-pravne norme.”

Ovo djelo biće od koristi sudijama, tužiocima, advokatima, bibliotekama pravnih fakulteta i mnogima koji se nađu u dilemi kako da tumače određenu krivično-pravnu normu.

Prisutni su bili u prilici da čuju tonski zapis, odnosno obraćanje prof. dr Bora Čejovića – predsjednika Udruženja zakrivično pravo i kriminologiju Srbije, a govorili su još i Čedomir Radoman, predsjednik MZ Ljubotinsko Građanska, te koautori knjige – akademik Vesna Vučković – sudija Vrhovnog suda Crne Gore i profesor na Fakultetu za mediteranske poslovne studije u Tivtu i akademik Branko Vučković, predsjednik Osnovnog suda u Kotoru i profesor na Evropskom univerzitetu Brčko distrikt.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

twenty eight − 26 =