U Brčkom održana radionica „Položaj i zaštita novinarki u bh. medijima“

  Organizatori su se odlučili na ovaj korak zbog zaključka da su žene iskrivljeno predstavljene u medijima, kao i da je nizak broj žena na vodećim pozicijama u medijima.

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Piše: Azra Bijedić

  Danas je u prostorijama Hotela Jelena Brčko održana radionica „Položaj i zaštita novinarki u bh. medijima“.

  Organizator radionice je Udruženje/Udruga BH novinari u okviru Programa za osnaživanje nezavisnih medija (IMEP projekat) i uz podršku Free Press Unlimited iz Holandije.

  Organizatori su se odlučili na ovaj korak zbog zaključka da su žene iskrivljeno predstavljene u medijima, kao i da je nizak broj žena na vodećim pozicijama u medijima.

  Milica Andrijašević, projekt koordinator iz Udruženja BH novinari (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Rješenje problema kroz formiranje mreže novinarki

  „Mi sa ovim projektom želimo da se fokusiramo na dva polja: zaštita novinarki od rodno zasnovanog nasilja i poboljšanje njihovih ljudskih prava, te poboljšanje položaja novinarki u redakcijama. Smatramo da se problem može riješiti formiranjem mreže novinarki, odnosno da se novinarke više solidarišu, umrežavaju i jasnije i glasnije zahtijevaju poštivanje svojih prava i efikasniju zaštitu pravosudnih institucija“, kazala je Milica Andrijašević, projekt koordinator iz Udruženja BH novinari.

  Ona je dodala da je u posljednje tri godine bilo oko 50 prijavljenih napada na novinarke. Što se tiče žena i pozicija u medijima, na poziciji direktorice se nalazi oko 25% žena, a najgore je stanje na tv sektoru gdje je ukupno 15% žena na poziciji direktora.

  Najviše žena je na poziciji glavne i odgovorne urednice na radijskom sektoru, a najmanje u online medijima.

  Cvijeta Kovačević, novinarka EuroBlica i portala Srpskainfo (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  U Brčkom ujednačena struktura zaposlenih u novinarstvu

  „Što se tiče Brčko distrikta mogu reći da je prilično ujednačena struktura zaposlenih žena i muškaraca u novinarstvu, da imamo prilično solidnu strukturu kada je riječ o rukovodećim pozicijama u pojedinim medijima. Žene su uglavnom angažovane na poslovima novinara, novinara-voditelja i marketinga i ne mogu reći da su diskriminisane u odnosu na muškarce kada je riječ o Brčkom“, kazala je Cvijeta Kovačević, novinarka EuroBlica i portala Srpskainfo.

  Smatra da je osnovni problem koji je prisutan ovdje, kao i u većini medija, neriješen radno-pravni status zaposlenih u medijima te da je to jedinstveni problem i za muškarce i za žene.

  Fatima Bećirović, iz Gender centra Vlade Federacije BiH (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Žene nisu dovoljno informisane o svojim pravima

  „U BiH postoji niz zakonskih propisa koji tretiraju ovu oblast, koji treba da štite sve građane, pa tako i novinarke i na određeni način možemo biti zadovoljni što postoje ti zakonski propisi, kako domaćeg, tako i međunarodnog okvira. Ono što je generalni problem jeste da se ti zakonski propisi ne koriste, odnosno da su nažalost novinarke vrlo neinformirane po pitanju njihovih prava, po pitanju onoga što mogu da naprave i kako da se zaštite i nažalost, zbog tog neznanja i neinformiranosti vrlo rijetko se obraćaju institucijama za pomoć“, kazala je Fatima Bećirović, iz Gender centra Vlade Federacije BiH.

  Ona je istakla da su istraživanja pokazala da se samo 30% prijavljenih napada sudski procesuira.

  Admir Kadrić, predsjednik Kluba BH novinara Bosanska Posavina Brčko (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Nema zvaničnih informacija o mobingu u novinarstvu po spolnoj osnovu u Brčkom

  „Mislim da kolegice, zajedno sa nama, rade kvalitetno posao i da je broj zaposlenih kolegica i kolega, barem u novinarskom dijelu, gotovo jednak i da nisu ni po čemu pošteđene kada je ovaj posao u pitanju. Ono što je također važno, zvanično nemam nikakvih informacija o postojanju mobinga u novinarstvu po polnoj osnovi, prošle godine smo imali jedan napad na kolegicu, ali taj napad je policija identifikovala kao napad na ličnost, a ne na novinarku“, kazao je Admir Kadrić, predsjednik Kluba BH novinara Bosanska Posavina Brčko.

  Radionica u Brčkom je druga po redu, prva je bila nekoliko dana ranije u Zenici, a iduće će se održati u Tuzli, a zatim u Banjaluci.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = five