U Brčkom obilježen Svjetski dan bubrega

  Karamujić istakao da Brčko ima savremeni dijalizni centar koji je jedan od najboljih u BiH, te da su prošle godine zanovljeni svi aparati. Međutim, pacijenti imaju problem sa nedostatkom nefrologa.

  Okupljanjem i dijeljenjem letaka na brčanskom Trgu mladih obilježen Svjetski dan bubrega (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Novinar: Adis Mujdanović

  Udruženje hroničnih bubrežnih bolesnika “Bubreg” iz Brčkog danas je okupljanjem i dijeljenjem letaka na brčanskom Trgu mladih obilježilo Svjetski dan bubrega.

  Predsjednik Udruženja “Bubreg” Hadžip Karamujić u izjavi za medije je naveo da u Bosni i Hercegovini ima tri hiljade bubrežnih bolesnika koji se liječe dijalizom, a u Brčko distriktu 82.

  “Skrećemo pažnju na prevenciju u sprečavanju pojave hroničnih bubrežnih bolesnika, jer osoba kojoj bubrezi otkazuju može da izgubi 90 posto funkcije bubrega, a da to i ne zna. Redovna prevencija kojom bi se otkrivale bubrežne bolesti je situacija takva da čovjek može da spriječi hronične bubrežne bolesti da ne dospije na dijalizu”, naglasio je on.

  Nedostatak nefrologa

  Istakao je da Brčko ima savremeni dijalizni centar koji je jedan od najboljih u BiH, te da su prošle godine zanovljeni svi aparati. Međutim, pacijenti imaju problem sa nedostatkom nefrologa.

  Hadžip Karamujić (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  “Ne možemo da iškolujemo jednog takvog doktora koji bi bio stalno prisutan u Brčko distriktu, jer je Brčko poznato kao sredina u kojoj je pojava hroničnih bubrežnih bolesti jako velika. Takođe, imamo i problem da nemamo doktora koji bi radio fistule i koji bi radio kateterski pristup za dijalizu, tako da naši bolesnici su izloženi tome da svaki problem na dijalizi u slučaju zastoja rada katetera moraju na Klinički centar u Tuzli da se to riješi”, naveo je Karamujić.

  Spas u transplantaciji

  Naglasio je da je najbolji način “liječenja dijalize” transplantacija, ali da je za pacijente iz Distrikta jedina dostupna lista čekanja u Francuskoj putem nevladine organizacije Otvorena mreža.

  “Imamo podršku ministra da će to uskoro biti riješeno”, izjavio je predsjednik Udruženja “Bubreg”.

  Član Udruženja Predrag Peranović prije 10 godina je obavio transplantaciju. Kazao je da je imao “sreću” da skupi novac i transplantaciju obavi u Moskvi.

  “Rijetki su oni koji mogu da pribave sami sebi novac za transplantaciju. Jedina opcija je ako imaju svoje donatore, a to su najbliži iz porodice, i zato mi kao udruženje apelujemo da se što više donatorskih kartica uzme. U Brčkom su se počele dijeliti donatorske kartice, iako nije donijeto na nivou države tj. nemamo usaglašene stavove za transplantaciju”, izjavio je on.

  Primijetio je da se ljudi plaše da budu donatori, pojasnivši kada postoji mogućnost da se organi doniraju:

  Predrag Peranović (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  “Donator se bude samo onog momenta kada ljekari proglase kliničku smrt, zatim ako su poginuli u saobraćajnoj nesreći ili ako ste donator nekom od svojih bližnjih. U slučaju da se doživi duboka starost, ne može se biti donator organa.”

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − four = five