U Brčkom obilježen Dan šehida FBiH

  Trećeg dana Ramazanskog bajrama Brčko je bilo domaćin centralne manifestacije obilježavanja Dana šehida u FBiH.

  [BDC TV]

  Drugi dan Ramazanskog bajrama u BiH se obilježava kao Dan šehida. I ove godine u Brčko distriktu je obilježen obilaskom šehidskih mezarja, posjetom šehidskim porodicama. U džamiji u Gornjem Rahiću proučen je tevhid za sve šehide i poginule borce, a na Šehidskom mezarju su poklonjene proučene hatme, te položeni vijenci i cvijeće. Trećeg dana Ramazanskog bajrama Brčko je bilo domaćin centralne manifestacije obilježavanja Dana šehida u FBiH.

  Screen Shot 2018-06-18 at 14.51.11
  [BDC TV]
  Screen Shot 2018-06-18 at 14.52.34
  [BDC TV]

  Nakon podne namaza u džamiji u Gornjem Rahiću upriličen je defile do Šehidskog mezarja sa zastavama korpusa A RBiH. Delegacije organizacija porodica šehida i poginulih boraca svih kantona položile su cvijeće na Mezarju a potom i na Centralnom spomen-obilježju u centru Brčkog, nakon čega je u Domu kulture upriličena i Akademija u povodu Dana šehida. Iza organizacije je stala Organizacija porodica šehida i poginulih boraca FBiH, te kao domaćin Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Brčko distrikta BiH.

  Screen Shot 2018-06-18 at 14.53.10
  [BDC TV]
  Screen Shot 2018-06-18 at 14.53.06
  [BDC TV]
  Screen Shot 2018-06-18 at 14.52.55
  [BDC TV]

  “Izuzetno mi je drago da je to ove godine Brčko pogotovo što 20 godina od rata u Brčkom nije održavana ovakva manifestacija. Drago mi je zbog toga što i ovdje žive porodice poginulih kao i širom naše zemlje”, rekao je Almin Škrijelj, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH.

  Govoreći o statusu porodica šehida i poginulih boraca Škrijelj je kazao da ne mogu biti zadovoljni tim više što svaki kanton ima svoje propise. Postoji krovni zakon koji tretira pravo na porodičnu invalidninu, međutim, pozicija dopunskih prava je izuzetno teška, pogotovo u Brčkom.

  “Svaki kanton je propisao neka svoja pravila. Porodice u Brčkom se naslanjaju na Zakon o dopunskim pravima TK jednim dijelom a jednim dijelom imaju i svoj zakon koji tretira sve one porodice iz sva tri naroda koje su nekoga izgubile. U tom velikom planu mi smo ponajviše oštećeni. Vjerujem da će biti snage i među nama ali i u vlasti da neka prava, koja su trebala davno biti popravljena, budu poboljšana”, rekao je Škrijelj.

  Osim domaćina na Akademiji su govorili i predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević te muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

  “Naša trajna zadaća je izgradnja slobodne, cjelovite države BiH. Mi na svakom mjestu ističemo da svaki pedalj ove države podjednako pripada svakom njenom građaninu jer su se za to borili branioci BiH i to ćemo nastaviti braniti i čuvati. Naša trajna zadaća je briga o porodicama šehida, prije svega o njihovoj djeci i svim članovima njihovih porodica. Mi ćemo to činiti koliko god budemo u mogućnosti”, rekao je Bukvarević.

  Screen Shot 2018-06-18 at 14.50.49
  [BDC TV]

  U Brčkom su tokom obilježavanja Dana šehida bile prisutne delegacije svih kantona. Preko 250 akreditovanih članova porodica predstavlja najveći broj prisutnih gostiju do sada na ovakvoj manifestaciji. Doprinos Akademiji su dali i Mješoviti hor BZK “Preporod” Brčko, diplomirani glumci Sadika Kahrimanović i Ermin Avdić, te mlada Irma Hajdić.

  Screen Shot 2018-06-18 at 14.53.20
  [BDC TV]

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five + one =