U Brčkom naučni skup na temu: Modeli razvoja – iskustva drugih i naše mogućnosti

  Mjesto održavanja samog skupa je bilo u prostorijama Evropskog univerziteta Brčko distrikt. Na ovom skupu preko 250 naučnika i stručnjaka iz različitih zemalja svijeta (SAD, Austrija, Italija, Rusija, Bjelorusija, Portugal, Katar, UAE, Egipat i mnoge druge) je imalo priliku prezentirati svoje naučne radove.

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Piše: Azra Bijedić

  Evropski univerzitet Brčko distrikt i Evropski univerzitet „Kalos“ Tuzla, organizovali su danas međunarodni naučni skup na temu: Modeli razvoja – iskustva drugih i naše mogućnosti.

  Mjesto održavanja samog skupa je bilo u prostorijama Evropskog univerziteta Brčko distrikt.

  Mjesto održavanja samog skupa je bilo u prostorijama Evropskog univerziteta Brčko distrikt. Na ovom skupu preko 250 naučnika i stručnjaka iz različitih zemalja svijeta (SAD, Austrija, Italija, Rusija, Bjelorusija, Portugal, Katar, UAE, Egipat i mnoge druge) je imalo priliku prezentirati svoje naučne radove.

  Visoko obrazovanje kao karta za budućnost

  Dogradonačelnik Brčko distrikta BiH, Anto Domić, smatra da se Evropski univerzitet bori za svoju poziciju u društvu i da svojim radom ne posustaje u namjeri da kreira društvo znanja.

  – Od toga smo mi jako daleko, ali uistinu bez visokog obrazovanja koje će biti autonomno i koje će svojim inovacijama kreirati znanja za specifična zanimanja, ne samo ona uobičajena nijedna sredina, pa ni Brčko distrikt, ne može računati na neko properitetnu budućnost.

  Anto Domić (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Zbog toga sam i danas ovdje, da dam potporu ovom sveučilištu i ovome što rade i da ih ohrabrim da svoj rad dignu na višu razinu, da kvaliteta obrazovanja bude što veća, jer samo dobro obrazovani stručnjaci koji ponesu svoje diplome kao dokaz visokog znanja mogu nas spasiti u budućnosti tako što će stvoriti uvjete da Bosna i Hercegovina i Brčko distrikt budu ono što mladi očekuju, odnosno mjesto za koje se vrijedi boriti i gdje vrijedi živjeti, zaključuje Domić.

  Saradnja sa Harvardom u DNA sekvenciranju

  Prof. dr Joseph Vincent Thakuria, sa Harvarda, je jako sretan što ima priliku da najavi saradnju Harvarda i Evropskog univerziteta.

  Kako bi pomogli toj saradnji, sa Harvarda je donesen jedan od najnovijih DNA sekvencera treće generacije, te će jedan instrument biti na Evropskom univerzitetu „Kalos“, a drugi na Harvardu i tako će profesori i studenti imati priliku da zajedno analiziraju pacijente i diskutovati o rezultatima.

  – DNA sekvencer će, zbog svojih malih dimenzija, olakšati brojne analize, ne samo sa medicinskog aspekta, nego i zato što će smanjiti troškove analize jer će nam omogućiti da izađemo iz laboratorija i testiramo ljude na samom licu mjesta, izjavljuje Thakuria.

  Joseph Vincent Thakuria (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Dodaje da je ovo sekvenciranje jako novo i da nije dostupno ni mnogim univerzitetima u SAD-u.

  Evropski univerzitet raste svojom kvalitetom

  Prof. dr Wolfgang Rohrbach, akademik sa Evropske akademije nauka i umjetnosti Salzburg Univerziteta u Beču se raduje saradnji ovih univerziteta i vidi svijetlu budućnost.

  – Akademija nauke i umjetnosti u Salzburgu je stvorila više od 3000 najpoznatijih intelektualaca, među njima je 30 dobilo Nobelovu nagradu. Akademija je započela saradnju sa Evropskim univerzitetom „Kalos“, a smatram da bez saradnje univerziteti ne mogu ni opstati, te da je prijeko potrebno međusobno dopunjavanje i pomaganje.

  Rohrbach dodaje da su danas najvažnije teme koje se tiču klime, obnovljivih izvora energija i migracije, te sa sigurnošću tvrdi da te probleme moramo zajedno riješiti, ako želimo intelektualno i ekonomski napredovati, kao društvo.

  Wolfgang Rohrbach (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Još jedan od izlagača bio je prof. dr Kirill Shevchenko sa Ruskog socijalnog univerziteta, iz Minska (Bjelorusije).

  Kirill Shevchenko (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  – Ovo mi je treća posjeta Evropskom univerzitetu Brčko distrikt i mogu reći da Evropski univerzitet sve više raste svojom kvalitetom i postaje bitan faktor akademskog života u ovoj državi.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty two + = forty four