U Brčkom danas i sutra radionica za razvoj kapaciteta civilne zaštite

U Brčkom je danas održana radionica za razvoj kapaciteta civlne zaštite koje svojim sredstvima podržavaju fondovi Evropske unije. Glavi cilj radionice bio je izrada projekata za apliciranje radi što efikasnijeg i bržeg dobijanja sredstava fondova EU.

Robert Mikac iz Instituta za sigurnosne politike iz R Hrvatske i jedan od prezentatora teme o razvoju kapaciteta civilne zaštite, kazao je da je cilj projekta koji će se provoditi ove i naredne godine, pomoći Bosni i Hercegovini u pristupanju mehanizmu Unije za civilnu zaštitu. On je precizirao da će se edukacija provoditi etapno,a u fokusu će biti poboljšanje zakonodavstva, planovi za 15 općina u BiH i rad sa spasilačkim timovima iz cijele Bosne i Hercegovine.

Mikac je naveo da je ovo deseta uspješno realizirana radionica, povratne informacije su vrlo pozitivne, a svi sudionici pozitivno reagiraju kako bi se moglo unaprijediti vlastito zakonodavstvo u Bosni i Hercegovini.

Kroz razmjenu mišljenja i dobrih praksi, izmjene zakonodavstava na državnom, entitetskom i nivou Brčko Distrikta, ovaj projekat će ispuniti svoj cilj.

Mirsad Hasanbašić, koordinator za krizne situacije u Vladinom Odjelu za javnu sigurnost pojasnio je da se radionica u Brčkom odvija u sklopu pripreme Bosne i Hercegovine za mehanizam civilne zaštite Evropske unije. Brčko Distrikt u projektu je zastupljen kroz dobijanje opreme i nekoliko vrsta obuka.

Distrikt je do sada već dobio terensko vozilo, kombi-vozilo, radio stanice, dron i dijelove sitnije opreme iz ovog projekta.

Autor: Suvad Alagić
Izvor: Radiobrcko.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

two + three =