Tužilaštvo BiH: Sporazumno priznao krivicu za neovlašten promet oružja i vojne opreme

Iz Tužilaštva BiH saopćeno je da je predložena kazna od godinu i osam mjeseci zatvora i oduzimanje dvije automatske puške, okvirova i streljiva, kao i svjedočenje u predmetu protiv drugih optuženika

[Arhiva]

Optuženi u predmetu kodnog naziva “Granica” sporazumno je priznao krivicu za neovlašten promet oružja i vojne opreme, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Tužilaštva BiH saopćeno je da je predložena kazna od godinu i osam mjeseci zatvora i oduzimanje dvije automatske puške, okvirova i streljiva, kao i svjedočenje u predmetu protiv drugih optuženika.

“Optuženi Safet Hasikić, rođen 1985. godine u Brčkom, nakon podizanja optužnice, u prisustvu odvjetnika, sporazumno je priznao krivnju za kazneno djelo neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene iz članka 193. KZ BiH”, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi je priznao krivicu za pokušaj međunarodnog krijumčarenja dvije automatske puške, okvirova i više komada strljiva, koje su trebale biti prokrijumčarene na područje Republike Austrije.

Radom Tužilaštva BiH, SIPA i partnerskih agencija u BiH, zajedno sa kolegama iz Austrije u ovoj zajedničkoj operaciji, skupina osumnjičenih za krijumčarenje naoružanja i streljiva, otkrivena je i lišena slobode u BiH, na području Brčkog i okolice, a naoružanje i streljivo oduzeti.

Sporazumnim priznanjem, optuženi u cijelosti priznaje izvršenje kaznenog djela za koje ga tereti optužnica tužilaštva, te pristaje na predloženu kaznu, od jedne godine i osam mjeseci zatvora, koja je predložena sporazumom.

Također, sporazumnim priznanjem, optuženi se obvezuje na svjedočenje protiv optuženih u ovom i drugim predmetima Tužilaštva BiH, u svezi sa saznanjima o počinjenim kaznenim djelima.

Sukladno sporazumu, od optuženog će se oduzeti dvije automatske puške, okvirovi i streljivo, koji su zaplijenjeni u provedenoj policijskoj akciji.

Od optuženog će se oduzeti i nezakonita imovinska korist u iznosu od 1.000 KM, stečena izvršenjem kaznenog djela u ovom predmetu. Predložena kazna u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog u počinjenju kaznenog djela.

Sporazumnim priznanjem, optuženi se odriče prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu temeljem sporazuma izrekne Sud BiH. Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

one × = six