Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica za poreznu utaju protiv fizičke i pravne osobe iz Brčkog

Foto: Arhiv AA

Piše: Tužilaštvo BiH

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv fizičke i pravne osobe koje se terete za utaju od oko 31.000 KM.

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

– ĐURIĆ SIME, rođenog 1955. godine, državljanina BiH, i

– pravnog lica „PIL COMERC“ d.o.o. Brčko, čiji je osnivač i lice ovlašteno za zastupanje Đurić Simo.

Prema navodima optužnice, optuženi Simo Đurić, kao direktor i odgovorno lice u pravnom licu „PIL COMERC“ d.o.o. Brčko, tokom 2017. i 2018. godine, u knjigovodstvenoj evidenciji i PDV prijavi nije evidentirao, prikazao i prijavio izlazni PDV te je time umanjio ostvarenu realizaciju stvarnih obaveza pravnog lica za iznos od 31.065,86 KM, za koji iznos je oštetio budžet Bosne i Hercegovine.

Pravno lice „PIL COMERC“ d.o.o. Brčko se tereti da je, kao pravno lice, raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, koju je ostvario optuženi Đurić Simo.

Optuženi Đurić Simo se tereti da je počinio produženo krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 1. u vezi sa članom 54. KZ-a BiH, a pravno lice „PIL COMERC d.o.o. Brčko krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 1. u vezi sa članom 124. tačka c) i članom i 54. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

18 ÷ three =